Το ΙΚΑ μπλοκάρει τις πληρωμές προς τις φαρμακευτικές

  • Iatropedia
Σοβαρή εμπλοκή προέκυψε ξαφνικά με τις πληρωμές των παλαιών χρεών του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί τα απαραίτητα κονδύλια για τις πληρωμές και τα χρήματα είναι διαθέσιμα από το ΙΚΑ,για την αποπληρωμή όλων των χρεών που εκκρεμούν από το 2010, η όλη διαδικασία δεν προχωρά και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνεχίζει να οφείλει προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ενημερώνει ότι οι πληρωμές έχουν σταματήσει προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με την αιτιολογία ότι δεν αναφέρονται ρητώς οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στους παρόχους υπηρεσιών υγείας και επομένως δεν μπορούν να εγκριθούν οι πληρωμές. Δηλαδή σύμφωνα με το αιτιολογικό του παγώματος, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν θεωρούνται πάροχοι υγείας.

Ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι το πρόβλημα προκύπτει από την ερμηνεία του νόμου. Πιο συγκεκριμένα, οι νόμοι (Ν. 4038/2012 και 4132/2013) αναφέρονται στην κάλυψη των οφειλών του Οργανισμού «προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.ο.κ.)». Επειδή λοιπόν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν αναφέρονται ρητά στο συγκεκριμένο εδάφιο, δεν μπορούν να πληρωθούν από το ΙΚΑ. Παρ’ όλα αυτά οι Υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εφαρμογή των νόμων αυτών αναφέρουν ρητά τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ως παρόχους υγείας και μάλιστα τους επιβάλουν και ποσοστό έκπτωσης για την εξόφληση των εκκρεμών χρεών, της τάξης του 2%.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των χρεών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αγγίζει το 1,6 δις ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια και παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήδη τα χρέη για το 2013 έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και αγγίζουν πλέον το ποσό των 380.000.000 ευρώ.