Το GPS βοηθάει στην άνοια!

  • Iatropedia
Οι συσκευές ευρέσεως θέσης/πλοήγησης GPS συμβάλλουν στην ανακούφιση του στρες που βιώνουν άτομα που πάσχουν από άνοια, διαπιστώνει μια καινούργια μελέτη Νορβηγών ερευνητών.

Το καινοτόμο πρόγραμμα «Trygge Spor og Samspill» (Ασφαλής Διαδρομή και Ομαδική Διάδραση) που υλοποιεί ο Δημόσιος Τομέας στην Νορβηγία ενσωματώνει την χρήση συσκευών GPS για την παρακολούθηση ατόμων με άνοια ή νοητική δυσλειτουργία, επιτρέποντάς τους να βγαίνουν από τις κλινικές ή τους οίκους ευγηρίας χωρίς να χάνονται. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο χαθούν, ο εντοπισμός τους μέσω του GPS είναι… απλή υπόθεση, ενημερώνοντας τους οικείους τους και το υπεύθυνο για την φροντίδα τους προσωπικό.

Η σχετική πρωτοβουλία ξεκίνησε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης το 2011 με 50 πάσχοντες από άνοια και την συνεργασία πέντε Δήμων. Σήμερα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 18 Δήμοι και 200 ασθενείς και σύμφωνα με την έρευνα των Tone Øderud και Dag Ausen του ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού SINTEF, σχεδόν όλοι οι πάσχοντες βίωσαν μεγαλύτερη ηρεμία, περισσότερη ανεξαρτησία και αυξημένη φυσική δραστηριότητα χάρη στις συσκευές, παρά την κατάστασή τους.

Η ιδέα ξεκίνησε με αφορμή την περίπτωση ενός ηλικιωμένου με άνοια που ήθελε να βγει από τον οίκο φροντίδας του αλλά το προσωπικό δεν τον άφηνε επειδή πάντα χανόταν. Οι καθημερινές δραματικές σκηνές έπαυσαν με την δοκιμαστική χρήση μιας συσκευής GPS: ο ασθενής βγήκε, έκανε μια βόλτα, ήπιε έναν καφέ και επέστρεψε ήσυχα μετά από τρείς ώρες…

Τώρα το προσωπικό στους οίκους ευγηρίας που μετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει λιγότερες συγκρούσεις και απώλεια χρόνου για την αποκατάσταση της τάξης στους θαλάμους, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σε όσους μένουν μέσα. Από την πλευρά τους, οι ασθενείς που βγαίνουν απολαμβάνουν την ανεξαρτησία τους –παρακολουθούμενοι βέβαια, πάντα διακριτικά.