Το γονίδιο του Αλτσχάϊμερ έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες

  • Iatropedia
Σχεδόν τα 2/3 των πασχόντων από Αλτσχάϊμερ στην Αμερική είναι γυναίκες και οι επιστήμονες τώρα ψάχνουν να βρουν το γιατί καθώς η επικρατούσα θεωρία ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες συνήθως ζουν περισσότερο από τους άνδρες, πλέον αμφισβητείται.

Γιατί η νόσος Αλτσχάϊμερ «προτιμά» τις γυναίκες; Είναι γονιδιακό το αίτιο, μήπως είναι βιολογικές διαφορές στον τρόπο που γερνούν ή παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής; Τα ερωτήματα που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νευροεκφυλιστικής αυτής νόσου στις γυναίκες είναι πολλά και οι απαντήσεις ελάχιστες.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Alzheimer's Association, οι γυναίκες σε ηλικία 65 ετών έχουν 1 στις 6 πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου στο υπόλοιπο του βίου τους, την ώρα που οι αντίστοιχες πιθανότητες για τους άνδρες είναι 1 στις 11. Η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την νόσο, παραδέχεται η Roberta Diaz Brinton, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Επισημαίνει όμως ότι «κατά μέσον όρο οι γυναίκες ζουν 4 με 5 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες και γνωρίζουμε ότι η νόσος Αλτσχάϊμερ είναι μια ασθένεια που αρχίζει 20 χρόνια πριν από την διάγνωσή της. Τόσο νωρίς αρχίζει σιωπηρά η κυτταρική βλάβη», λέει. Και όταν αρχίσει, οι μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος των γυναικών υφίσταται ταχύτερα ζημία σε ορισμένες περιοχές.

Η εμμηνόπαυση θα μπορούσε να είναι ένα κομβικό σημείο που αφήνει ορισμένες γυναίκες ευάλωτες αλλά ακόμη διερευνάται. Η γονιδιακή ερμηνεία όμως είναι περισσότερο αποκαλυπτική. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford ανέλυσαν δεδομένα 8.000 και πλέον ατόμων για μια μορφή γονιδίου που σχετίζεται με κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, το ApoE-4 και διεπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν ένα αντίγραφο της συγκεκριμένης παραλλαγής αντιμετώπιζαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν την νόσο απ’ ότι άλλες γυναίκες που δεν το είχαν.