Το δυνατότερο δάγκωμα στην γη…!!!

  • Iatropedia
Κατά καιρούς πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με το εξής ερώτημα: Ποιο από όλα τα πλάσματα που πέρασαν από τον πλανήτη γη, είχε το δυνατότερο δάγκωμα; Ποιανού ζώου οι μασέλες ήταν οι φονικότερες; Μήπως του ανθρώπου,του κροκόδειλου;, μήπως του λιονταριού;, τις ύαινας; του λύκου; του σκύλου ροτβάιλερ; Η απάντηση είναι μια. Κανένα από αυτά τα ζώα δεν έχει δαγκώσει ποτέ τόσο δυνατά όσο ο φοβερός και τρομερός Τυραννόσαυρος.

Ομάδα επιστημόνων του τμήματος μυοσκελετικής βιολογίας του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, δημοσίευσαν την μελέτη τους στο περιοδικό της Βρετανικής βασιλικής Εταιρίας Επιστημών, το “biology letters” και κατέληξαν ότι το δάγκωμα του τυραννόσαυρου T.REX, κατέχει την πρώτη θέση. Με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με μοντέλα προσομοίωσης, κατάφεραν να ανακατασκευάσουν τους μύες και τα σαγόνια του T.REX και να τα συγκρίνουν με άλλα πλάσματα όπως ο άνθρωπος, ο κροκόδειλος, το λιοντάρι, αλλά και άλλους δεινόσαυρους που ζούσαν στη γη, κατά την προϊστορική περίοδο.

Ο τυραννόσαυρος λοιπόν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στο δάγκωμα του, ασκούσε δύναμη που έφθανε μέχρι και τα 57.000 Νιούτον σε κάθε ένα από τα πίσω δόντια του. Για να το πούμε πιο απλά: τα 57.000 Νιούτον ισοδυναμούν με το βάρος ενός ελέφαντα να κάθεται πάνω στο κάθε δόντι. Την ίδια στιγμή ο άνθρωπος μπορεί να ασκήσει δύναμη από 70 μέχρι και 100 κιλά όταν δαγκώνει.

Η ισχύς της δαγκωματιάς ενός ζώου εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος των μυών στα σαγόνια του. Στην περίπτωση του τυραννόσαυρου οι επιστήμονες έκαναν τις εκτιμήσεις με βάση τα απολιθώματα του σκελετού που έχουν βρεθεί. Πάντως η αλήθεια είναι ότι ο τυραννόσαυρος, ήταν ουσιαστικά ο κυρίαρχος των δεινοσαύρων. Το κρανίο του και μόνο, είχε μήκος που ξεπερνούσε το ενάμιση μέτρο.

Πάντως οι βρετανοί επιστήμονες αφήνουν ένα μικρό παραθυράκι σχετικά με την πρωτοκαθεδρία για το ισχυρότερο δάγκωμα. Το μοναδικό ζώο που θα μπορούσε ίσως να ξεπεράσει τον τυραννόσαυρο, σε ισχύ δαγκώματος, ήταν ο γιγάντιος καρχαρίας, ο Μεγαλόδοντας, που κάποτε κυριαρχούσε στις προϊστορικές αρχαίες θάλασσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

άλογα νάνοι στο μέγεθος μιας γάτας κυκλοφορούσαν κάποτε στη γη

άνδρες: τελικά είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν

ανθρώπινο DNA ηλικίας 30.000 ετών