Tο ανοσοποιητικό μπορεί να «καταπνίξει» εξάρσεις του HIV

  • Iatropedia
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να ελέγξει εξάρσεις της δραστηριότητας του ιού HIV, κάτι το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να αντιμετωπισθεί. Το θέμα είναι πώς;

Η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος με ένα εμβόλιο και η «αφύπνιση» του κρυμμένου στα λευκά αιμοσφαίρια ιού με μια χημική «κλωτσιά» ώστε το ενισχυμένο ανοσοποιητικό να τον αναγνωρίσει και να τον εξουδετερώσει, προσφέρει μια εναλλακτική στρατηγική για την αντιμετώπιση του HIV υποστηρίζουν ερευνητές από το UCL, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Στην θεωρία η προσέγγιση αυτή δείχνει πολλά υποσχόμενη, ωστόσο έρευνες στο παρελθόν έδειχναν πως ήταν αβέβαιο κατά πόσο το ανοσοποιητικό μπορούσε να θέσει υπό έλεγχο τον ιό HIV-1 σε περίπτωση πλήρους επανενεργοποίησής του.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases υποστηρίζει πως η στρατηγική «kick and kill» είναι εφικτή, βασίζεται όμως στην μελέτη μιας και μόνο σπάνιας περίπτωσης –ενός 59χρονου από το Λονδίνο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «elite controller», δηλαδή ότι το ανοσοποιητικό του μπορεί να ελέγξει τον ιό για μεγάλο διάστημα χωρίς θεραπεία. Οι ασθενείς της κατηγορίας αυτής αντιστοιχούν στο 0,3% των πασχόντων αλλά όσο κι αν το ανοσοποιητικό τους είναι πιο ενεργό ενάντια στον HIV, τελικά υποχρεώνονται να ακολουθήσουν θεραπευτική αγωγή για να εμποδιστεί η εκδήλωση του AIDS.

Κατά την διάρκεια θεραπείας με βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση μυελώματος, μιας μορφής καρκίνου του μυελού των οστών, τα επίπεδα του ιού στον ασθενή αυξήθηκαν κατά… 560 φορές. Όταν δύο εβδομάδες μετά την μεταμόσχευση η λειτουργία του ανοσοποιητικού επανήλθε, τα επίπεδα του HIV μειώθηκαν δραστικά, φθάνοντας σε έξι εβδομάδες σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που θα επιτύγχανε η πιο δραστική αγωγή.

«Το ανοσοποιητικό μπορεί να είναι ισχυρό όσο και ο πιο δραστικός συνδυασμός κοκτέιλ φαρμάκων» δηλώνει ο Δρ. Ραβι Γκουπτα από το UCL Infection & Immunity. «Απέχουμε αρκετά από το να θεραπεύσουμε τους ασθενείς και χρειάζεται να αναπτύξουμε αποτελεσματικά εμβόλια, όμως αυτή η μελέτη μας φέρνει ένα βήμα κοντύτερα, δείχνοντας ποιους τύπους αντίδρασης του ανοσοποιητικού πρέπει να περιλαμβάνει ένα τέτοιο εμβόλιο».

Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί καθώς τα φάρμακα για την διέγερση του εν υπνώσει ιού είναι ακόμη ατελή. Επίσης, πρέπει να αποδειχτεί αν ένα εμβόλιο θα επέτρεπε στο ανοσοποιητικό ενός κανονικού ασθενή να σκοτώσει τον HIV όπως αυτό ενός «elite controller» γι’ αυτό και εμφανίζονται συγκρατημένοι για το ενδεχόμενο να έχουμε μια νέα θεραπεία, τουλάχιστον για μια δεκαετία.