Τιθασέψτε το σάκχαρό σας από το πρωί!

  • Iatropedia
Ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωϊνό είναι ότι πρέπει για να εμποδίσει το σάκχαρο στον διαβήτη Τύπου 2 να χτυπήσει αργότερα «κόκκινο», υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που μετά από κάθε γεύμα παίρνουν την… ανιούσα μπορούν να «τιθασευτούν», λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών. Και μάλιστα με το που αρχίζει η μέρα: ένα καλό πρωϊνό, με επιπλέον πρωτεΐνες (20-30 γραμμ.) μπορεί να κάνει την διαφορά στα δύο πρώτα γεύματα της ημέρας για τους πάσχοντες από διαβήτη Τύπου 2, υποστηρίζουν. Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, άτομα που είχαν την συγκεκριμένη μορφή διαβήτη έτρωγαν είτε πρωϊνό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή πρωϊνό πλούσιο σε υδατάνθρακες ενώ το γεύμα περιελάμβανε την συνήθη ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα άτομα αυτά τρώγοντας περισσότερες πρωτεΐνες είδαν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους να πέφτουν μετά το πρωϊνό. Τα δε επίπεδα ινσουλίνης ήταν ελαφρώς αυξημένα μετά το μεσημεριανό, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι το σώμα «δούλεψε» ανάλογα για την ρύθμιση του σακχάρου, επισημαίνει η Jill Kanaley, καθηγήτρια στο MU Department of Nutrition and Exercise Physiology. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η μελέτη έδειξε πως αυτοί που δεν τρώνε πρωϊνό, το μεσημέρι θα δουν την γλυκόζη τους στα ύψη! Και αυτό γιατί το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση του γλυκαιμικού ελέγχου στα επόμενα γεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρυθμίστε τον διαβήτη με διατροφή: Νέες οδηγίες