Τips για τους πόνους της περιόδου

  • Iatropedia
Κάθε μήνα πολλές γυναίκες βιώνουν έναν έντονο πόνο στην κοιλιά, λόγω των πόνων της περιόδου. Οι κοιλιακές κράμπες μπορεί να είναι ιδιαίτερα βασανιστικές, αλλά υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να απαλλαγείτε από αυτές. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ορισμένα έξυπνα tips και βρείτε ποιο είναι ιδανικό για εσάς.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Οι πόνοι που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες. Οι δύσκολες αυτές μέρες μπορούν να περάσουν ανώδυνα ακολουθώντας τις παρακάτω χρήσιμες οδηγίες.

Η θερμότητα μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ευεργετική και να σας ανακουφίσει από τους πόνους, γιατί διαστέλλει τα αγγεία βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή τοποθετήστε ένα ζεστό επίθεμα (π.χ. θερμοφόρα) στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας και αφήστε το να δράσει.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τον καφέ και το τσάι, γιατί η καφεΐνη έχει αντίθετη δράση από τη θερμότητα. Δηλαδή συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι μπορεί να δημιουργηθούν κοιλιακές κράμπες.

Η αποφυγή της καφεΐνης προληπτικά, αλλά και κατά τη διάρκεια που πονάτε θα σας είναι σωτήρια.

Η τακτική αερόβια άσκηση είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου λόγω της έμμηνου ρύσεως. Η άσκηση απελευθερώνει κάποιες ορμόνες που ονομάζονται ενδορφίνες και λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα.

Το μασάζ βοηθάει επίσης να χαλαρώσετε και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρετε από κοιλιακές κράμπες. Η αρωματοθεραπεία, όπως το μασάζ με λάδι λεβάντας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο.

Η γιόγκα είναι ένα επιπλέον μέσο που παρέχει ανακούφιση από τις κράμπες στην κοιλιά. Στάσεις που στοχεύουν την πύελο και την οσφυϊκή περιοχή, όπου ο πόνος της περιόδου είναι χειρότερος, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες. Πειραματιστείτε με διαφορετικές στάσεις για ανακούφιση από τον πόνο και μιλήστε με έναν εκπαιδευτή για το τι θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα για σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως θα ένιωθε ένας άνδρας εάν είχε περίοδο, σαν γυναίκα; ΒΙΝΤΕΟ