Τιμολόγηση και γενόσημα αποτελούν εμπόδια στην συμφωνία με τους Θεσμούς

  • Iatropedia
Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, η επίτευξη της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών μας είναι επιτακτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, "αγκάθια" παραμένουν μεταξύ άλλων, η μείωση στις τιμές των φαρμάκων οff patent και των γενόσημων σκευασμάτων. 

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Κι ενώ οι Θεσμοί προτάσσουν ως μεγαλύτερα εμπόδια τα «κόκκινα δάνεια», την προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλα θέματα που άπτονται του υπουργείου Οικονομικών, οι τιμές των φαρμάκων συνεχίζουν να απασχολούν καθώς υπάρχει ανοιχτό μέτωπο της κυβέρνησης με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και άλλο ένα μέτωπο της κυβέρνησης με τους…Θεσμούς.

Αίφνης είναι σαφές ότι δεν μπορούν να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι ούτε να τηρηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Και χθες το απόγευμα έληξε η διαδικασία -εξπρές για την οριστικοποίηση του νέου Δελτίου Τιμών.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), «τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς παρέμβασης στις τιμές των φαρμάκων, με στόχο τη χειραγώγηση της αγοράς εις βάρος της εγχώριας παραγωγής και υπέρ των εισαγόμενων σκευασμάτων. Παράλληλα, από ισχυρά κέντρα εντός και εκτός της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση παραπληροφόρησης, με στόχο να καλλιεργηθεί η εντύπωση «προστασίας» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι «θεσμοί», με μία μονομερή και στοχευμένη πολιτική, που λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος», επιχειρούν, μέσω της επιβολής ενός μηχανισμού επιλεκτικής «μείωσης τιμών», να διαλύσουν την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε. Και αυτό, με επιβάρυνση των ασθενών, των Ταμείων και της εθνικής οικονομίας».