Τι ξέρετε για την ασθένεια του Crohn;

  • Iatropedia
Το παχύ έντερο είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, αλλά ταυτόχρονα και θέση εντόπισης πολλών παθήσεων. Η νόσος του Crohn είναι μία ασθένεια που το προσβάλλει και συνοδεύεται από σοβαρά συμπτώματα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για την νόσο του Crohn.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια πάθηση, που προκαλεί φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Εάν έχετε στομαχικές κράμπες ή πόνο λίγες ώρες μετά το φαγητό, διάρροια, αιμορραγία από το ορθό, απώλεια βάρους, νυκτερινή εφίδρωση, ή πυρετό μπορεί να έχετε αυτή την ασθένεια. Ωστόσο, η διάγνωση της νόσου του Crohn μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, επειδή τα συμπτώματά της είναι μοιάζουν με εκείνα πολλών άλλων ασθενειών. Μια επίσκεψη στο γιατρό σας είναι το πρώτο βήμα προς τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Η θεραπεία της νόσου Crohn περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και υγιεινή διατροφή. Μερικές τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου του Crohn. Τα πιο επικίνδυνα είναι τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, τα τηγανητά και τα πικάντικα πιάτα. Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων, για να δείτε ποια τρόφιμα σας ενοχλούν και δοκιμάστε εύπεπτες τροφές με μικρότερα γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Όταν η νόσος του Crohn είναι σε έξαρση, θα πρέπει να πάρετε άμεσα μέτρα. Η εξεύρεση της σωστής θεραπείας θα σας ανακουφίσει.

Το άγχος δεν προκαλεί τη νόσο του Crohn, αλλά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Για να βοηθηθείτε, πως να διαχειριστείτε το άγχος σας, χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός. Βεβαιωθείτε επίσης, ότι ασκήστε αρκετά και να ξεκουράστε όσο χρειάζεστε.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr