Τι θα πρέπει να τρώω αν έχω εκκολπώματα;

  • Iatropedia
Η εκκολπωμάτωση δηλαδή η ανάπτυξη εκκολπωμάτων στο τοίχωμα του εντέρου είναι μία συνηθισμένη ιατρική κατάσταση που παρατηρείται σε πολλούς ηλικιωμένους. Παρόλα αυτά καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν συμπτώματα η διάγνωση γίνεται τυχαία από κάποιον απεικονιστικό έλεγχο. Στη συνέχεια ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες διατροφής για να αποφύγετε την εκκολπωματίτιδα, δηλαδή τη φλεγμονή των εκκολπωμάτων. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής και τι πρέπει να τρώτε αν έχετε εκκολπώματα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Μερικές φορές και ιδίως καθώς τα χρόνια περνούν αρκετοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν μικρούς σάκους στο έντερο που αποτελούν διογκώσεις του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Αυτά λέγονται εκκολπώματα και η κατάσταση είναι γνωστή ως εκκολπωμάτωση. Η εκκολπωμάτωση συνήθως προκαλεί λίγα συμπτώματα ή τα άτομα μπορεί να είναι και εντελώς ασυμπτωματικά με αποτέλεσμα πολλοί να μη γνωρίζουν οτι έχουν.

Όταν τα εκκολπώματα μολυνθούν και αρχίζουν να φλεγμαίνουν οδηγούν σε μία πολύ οδυνηρή κατάσταση που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα. Πέραν του κοιλιακού πόνου, τα άτομα με εκκολπωματίτιδα μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, έμετο, πυρετό, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Τα στοιχεία πολλών μελετών δείχνουν ότι μια δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε εκκολπωμάτωση και εκκολπωματίτιδα. Για το λόγο αυτό στην Ασία και την Αφρική, όπου η διατροφή τείνει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα ποσοστά της νόσου είναι μικρά.

Αν διαγνωστείτε με εκκολπώματα θα πρέπει να ακολουθήσετε μία συγκεκριμένη διατροφή προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων και επιπλοκών.

Θα πρέπει να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες. Οι ίνες αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα, γιατί ελαττώνουν τον χρόνο διέλευσης των κοπράνων από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Πηγές φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης π.χ. το σιτάρι μαζί με τον φλοιό, το πίτουρο, η βρόμη, το κριθάρι, η σίκαλη, τα όσπρια, τα φρούτα κυρίως με τη φλούδα τους, το μαύρο ρύζι και ζυμαρικά, το ψωμί ολικής άλεσης, ο αρακάς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Επιπλέον αναγκαία είναι η επαρκής κατανάλωση υγρών. Με τον όρο υγρά εννοούμε νερό, χυμούς και σούπες και η λήψη θα πρέπει να αφορά τα 1,5 -2 λίτρα ημερησίως. Τα υγρά προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, καθιστώντας ευκολότερες τις κινήσεις του εντέρου.

Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι καλό να αποφεύγονται όταν υπάρχει ένδειξη ενεργού εκκολπωματίτιδας ή όταν έχει προηγηθεί εκκολπωματίτιδα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε ποιες τροφές ρίχνουν το ουρικό οξύ!

Ποιες τροφές κάνουν καλό στην καρδιά;