Τι θα κάνει ο Λοβέρδος ως τις εκλογές;

  • Iatropedia
Οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν και τέλος Απριλίου δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. Μετά και από αυτό ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ετοιμάζεται… Τι σχεδιάζει στο διάστημα αυτό και τι μας περιμένει στο «πρόγραμμα 50 ημερών» που έχει ήδη καταρτίσει για την Υγεία;

Αλλαγές και ανατροπές της τελευταίας στιγμής δια χειρός Λοβέρδου. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τα σχέδια του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου λίγες ημέρες πριν προκηρυχθούν εκλογές, αν τελικώς επαληθευθεί το σενάριο ότι περί τα τέλη Απριλίου θα ανοίξουν και πάλι οι κάλπες.

Για καλό και για κακό ο υπουργός Υγείας έβγαλε από το τσεπάκι του ανατροπές για κάθε ενδεχόμενο…

Σημείο πρώτο: Θα προχωρήσει άρον άρον τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων ώστε να μειωθούν οι δαπάνες και η τρόικα να θεωρήσει ότι η χώρα παρουσιάζει συνέπεια.

Αν τώρα κάποιες τοπικές κοινωνίες και περιοχές μείνουν χωρίς νοσοκομείο, αυτό είναι αλλού παππά Ευαγγέλιο.

Ήδη γιατροί και εργαζόμενοι στις περιφέρειες όπου θα συγχωνευθούν νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει καταλήψεις.

Σημείο δεύτερο: Μετά τα φάρμακα θα βάλει φρένο και στις προμήθειες των νοσοκομείων. Οι υπερτιμολογήσεις στα υγειονομικά και ιατρικά υλικά των νοσοκομείων των τελευταίων ετών θα φέρουν περαιτέρω περιορισμό των αγορών και των τιμών. Κίνηση που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει μάλλον συνετή αν σκεφτεί ότι υγειονομικά και ορθοπεδικά υλικά πωλούνταν ακόμη και κατά 1000% ακριβότερα.

Το ζήτημα όμως είναι αλλού. Κουρεύοντας κανείς όχι μόνο τις τιμές αλλά και τις ποσότητες, πολλοί γιατροί και διοικητές θα αναγκασθούν να βγουν στη …επαιτεία για την ανεύρεση των απαραίτητων υλικών που χρειάζονται για ένα χειρουργείο.

Φαινόμενο που έχει καταγραφεί και πάλι όταν για να μειωθούν οι δαπάνες είχαν σταματήσεις όλες οι αγορές υλικών αλλά μαζί με αυτές και τα …χειρουργεία.

Σημείο τρίτο: ο Ανδρέας Λοβέρδος θα επιχειρήσει να ελέγξει όλη τη διακίνηση των φαρμάκων και των υλικών στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Από την αγορά τους μέχρι την τελική χορήγηση στον ασθενή. Πως θα το κάνει αυτό; Τοποθετώντας ακόμη και ελεγκτές στο ΕΣΥ που θα ερευνούν και θα καταγράφουν όλα τα ιατρικά προϊόντα με ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα που θα τοποθετηθεί.

Σύστημα που έχει υιοθετηθεί εδώ και κάτι …αιώνες στο εξωτερικό.

Στο πρόγραμμα των 50 ημερών του Ανδρέα Λοβέρδου αναμένεται να ενσωματωθούν και άλλες αλλαγές τις τελευταίας στιγμής.

Έπεται συνέχεια…