Τι θα γίνει τελικά με τα ΜΥΣΥΦΑ; Μετά τους χώρους πώλησης θα απελευθερωθούν και οι τιμές;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Είναι σαφές: Αν τα ΜΥΣΥΦΑ επιτραπεί τελικά να πωλούνται και από καταστήματα λιανικής (όπως είναι τα μίνι και τα σούπερ μάρκετ), αλλά δεν σταματήσουν να είναι διατιμημένα προϊόντα, είναι δώρον άδωρο για αυτούς που είχαν να ωφεληθούν. Έτσι, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός,αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν και οι τιμές τους...

Το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν πλήρως οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από το 2016, αφήνει ανοιχτό η τελευταία απόφαση του υπουργού Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα διατηρούν την ανώτατη τιμή τους και πως μπορούν να πωλούνται ελεύθερα από την τιμή αυτή και κάτω. Με μια μικρή εξαίρεση όσων η δραστική ουσία κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η νέα απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ προβλέπει ότι τα εν λόγω σκευάσματα θα λαμβάνουν το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών στην Ευρώπη και άρα οι τιμές τους απελευθερώνονται προς τα κάτω.

Στο τέλος του άρθρου 5 της συγκεκριμένης απόφασης εξάλλου αναφέρεται ότι οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ δεν μπορούν να αυξηθούν έως την 1η Ιανουαρίου 2016. Και με την πρόβλεψη αυτή, καθίσταται σαφές ότι από το 2016 απελευθερώνονται πλήρως οι τιμές των φαρμάκων αυτών.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Υγείας, και έκτοτε υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι η απόφαση του υπουργού Υγείας ενδέχεται να αλλάξει.