Τι προκαλεί η έλλειψη ύπνου;

  • Iatropedia
Η απώλεια μόλις μισής ώρας ύπνου δύναται να επηρεάσει το σωματικό βάρος και τον μεταβολισμό μας καθώς σχετική έρευνα έδειξε ότι το έλλειμα ύπνου έχει ως αποτέλεσμα 72% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης παχυσαρκίας

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποίησε το Ιατρικό Κολλέγιο Weill Cornell στην Ντόχα του Κατάρ μες την συμμετοχή 522 ατόμων διαγνωσθέντων με διαβήτη Τύπου 2, κατέστησε σαφές ότι όσοι στην αρχή έχαναν ύπνο κατά την διάρκεια της εβδομάδας, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία. Έξι μήνες μελέτης κατέδειξαν την σημαντική, όπως χαρακτηρίζεται, σχέση ελλείματος ύπνου και παχυσαρκίας –αμφότερα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Δώδεκα μήνες αργότερα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 30 λεπτά χαμένου ύπνου τις καθημερινές ο κίνδυνος παχυσαρκίας ήταν αυξημένος κατά 17% ενώ η αντίσταση στην ινσουλίνη κατέγραφε ποσοστό 39%. Ακόμη και η προσπάθεια αναπλήρωσης του χαμένου ύπνου τα Σαββατοκύριακα δεν ήταν αρκετή για να αποτραπούν οι επιπτώσεις στον μεταβολισμό μας καθώς οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το έλλειμα ύπνου δρα αθροιστικά. Υγιείς συνήθειες ύπνου και ενημέρωση αποτελούν σημεία-κλειδιά για νέες μελέτες στο μέλλον, σημειώνουν.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σικάγο δημοσίευσαν στην επιθεώρηση Diabetologia τα αποτελέσματα μελέτης τους για την σχέση απώλειας ύπνου και διαβήτη. Τα σχετικά ευρήματα έδειξαν ότι μετά από τρείς νύχτες με ύπνο μόλις τέσσερεις ώρες, τα επίπεδα των λιπαρών οξέων στο αίμα παραμένουν υψηλά αντί να ανεβαίνουν και να υποχωρούν κατά την διάρκεια της νύχτας όπως θα ήταν το φυσιολογικό. Αυτά τα αυξημένα επίπεδα λιπαρών οξέων το διάστημα 04:00-09:00 π.μ. είναι που μειώνουν την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο πολύς ύπνος κάνει κακό!

Βρείτε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε!