Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς τα Χριστούγεννα;

  • Iatropedia
Προ των πυλών είναι τα Χριστούγεννα και θα πρέπει όλοι είτε έχουμε είτε δεν έχουμε πρόβλημα υγείας να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε για να αποφύγουμε τη γνωστή βαρυστομαχιά. Όμως ιδιαίτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση πρέπει να δείξουν όσοι έχουν καρδιακά προβλήματα, καθώς ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να αυξήσει έως και τέσσερις φορές τις πιθανότητες για να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή, κυρίως τις δύο πρώτες ώρες μετά το φαγητό.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέσω των οποίων ένα βαρύ γεύμα μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, λίπη και αλάτι θα αναγκάσει το σώμα να εργαστεί πιο σκληρά για να γίνει η πέψη των τροφών. Η καρδιά λειτουργώντας ως αντλία θα στείλει περισσότερο αίμα στο έντερο για να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και έξι ώρες.

Κατά την περίοδο αυτή λιγότερη ποσότητα αίματος διοχετεύεται στα υπόλοιπα όργανα, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς που οδηγεί σε διαταραχή της λειτουργίας των στεφανιαίων αγγείων (τα αγγεία που αιματώνουν την καρδιά).

Μία άλλη πιθανότητα είναι ότι ένα γεύμα υψηλό σε λιπαρά επηρεάζει τα αγγεία με την απελευθέρωση λιπαρών οξέων και άλλων ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος. Η αύξηση των τριγλυκεριδίων μπορεί να κάνει τα στεφανιαία αγγεία λιγότερο ελαστικά και πιο εύκολα να υποστούν βλάβη.

Η αύξηση της ινσουλίνης που παρατηρείται μετά τα γεύματα μπορεί να επηρεάσει το τοίχωμα των αγγείων και να μειώσει την ικανότητά τους να χαλαρώνουν κανονικά.

Η αύξηση της πίεσης του αίματος που συνήθως συμβαίνει μετά από ένα βαρύ γεύμα, ιδίως αν είναι αλμυρό, μπορεί να συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβου που θα φράξει τα αγγεία τα αγγεία της καρδιάς.

Για τα άτομα με ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, το υπερβολικό αλάτι θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Η ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή και με τη σειρά της να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή σε ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο.

Απλοί τρόποι για να απολαύσετε με ασφλάλεια τις γιορτινές μέρες:

Φάτε ένα μικρό κολατσιό μία ή δύο ώρες πριν από το γεύμα ώστε να μειώσετε την όρεξή σας.

Αποφύγετε τα ορεκτικά που έχουν πολλές θερμίδες, λίπη και αλάτι και τα οποία μπορεί να σας αυξήσουν την όρεξη.

Ξεκινήστε με μία σαλάτα και χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο πιάτο για το κυρίως φαγητό χωρίς να το γεμίζετε συνεχώς.

Τρώτε αργά. Χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά για να πληροφορηθεί ο εγκέφαλος ότι έχετε χορτάσει.

Αν παρόλα αυτά νιώσετε ότι φάγατε πολύ μπορείτε να παραλείψετε το επιδόρπιο.

Ελέγξτε την κατανάλωση αλκοόλ και αντικαταστήστε τα αλκοολούχα ποτά με αναψυκτικά (σόδα ή ανθρακούχο νερό).

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φωτογραφική τροπολογία για τα όρια συνταξιοδότησης των νοσοκομειακών γιατρών καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ

Κλείνει η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης

Τι μπορείτε να πάθετε από τις εξπρές-δίαιτες

Μάκης Βορίδης: Στέλνει τους άνεργους γιατρούς να εργαστούν ως επικουρικοί