Τι να κάνω για να παραμείνω υγιής;

  • Iatropedia
Η γενική υγεία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, καθώς και από τις προσωπικές καθημερινές συνήθειες. Και ενώ ορισμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό είναι πέρα από τον έλεγχό σας, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αλλάξετε τον τρόπο ζωής προς το συμφέρον της υγείας σας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως θα παραμείνετε υγιείς.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Υιοθετήστε μία υγιεινή διατροφή και προσδιορίστε σύμφωνα με τους παράγοντες κινδύνου και τις παθήσεις που έχετε (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υψηλή χοληστερίνη) ποια τρόφιμα πρέπει να βγάλεται από το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Σε γενικές γραμμές, η διατροφή σας πρέπει να είναι χαμηλή σε αλάτι και λιπαρά και θα πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Διατηρήστε ένα ιδανικό σωματικό βάρος. Ο συνδυασμός της διατροφής με την άσκηση θα σας βοηθήσει να πετύχετε αυτόν τον στόχο. Σε γενικές γραμμές 30 έως 40 λεπτά αερόβιας άσκησης, τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα είναι ο στόχος για τους περισσότερους ενήλικες. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης για εσάς.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Το αλκοόλ δε θα πρέπει να ξεπερνά το ένα ποτό ημερησίως, ενώ θα πρέπει να περιορίσετε τους καφέδες σε 1-2 την ημέρα.

Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη, καθώς βοηθάει στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Οι ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές είναι απαραίτητητες για την πρόληψη της υγείας των ενηλίκων.

Αποφύγετε το κάπνισμα. Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία είναι γνωστές σε όλους. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας σημαντικός στόχος σε κάθε πρόγραμμα πρόληψης της υγείας.

Να κάνετε τον ενδεδειγμένο προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε επιπλέον και τον οδοντίατρό σας για την υγεία των δοντιών και των ούλων.

Να φοράτε αντηλιακό, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Να φοράτε ωτοασπίδες όταν εκτίθεστε σε υπερβολικό θόρυβο, να φοράτε κράνος όταν οδειγείτε μηχανή και ζώνη ασφαλείας όταν οδηγείτε.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από το άγχος;

Ποιες ασθένειες ''πυροδοτεί'' το άγχος!