Τι να αποφεύγετε στην διατροφή σας για καλύτερη υγεία

  • Iatropedia
Η φθηνή διατροφή δεν είναι ανάγκη να είναι και ανθυγιεινή. Σε γενικές γραμμές δεν αποτελεί πρόβλημα για τον οργανισμό μας αν καταναλώνουμε περιστασιακά και τροφές με χαμηλή διατροφική αξία, αλλά καλό είναι να μην αποτελούν την καθημερινή μας διατροφική ρουτίνα!

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά παρασκευάζονται συνήθως από τα περίσσια κομμάτια του κρέατος (και όχι από το… φιλέτο όπως μπορεί και μόνος του να καταλάβει κάποιος) και για να είναι νόστιμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μπαχάρια, που είναι υγιεινά, αλλά και αλάτι, που δεν είναι ό,τι πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας. Δεν αποτελεί πρόβλημα ως εκ τούτου, να τρώμε μια φέτα αλλαντικού μέσα στο τοστ μας, ακόμα και καθημερινά, αλλά είναι λάθος να τρεφόμαστε με λουκάνικα, παριζάκια και άλλα συναφή σε καθημερινή βάση…

Κονσέρβες

Οι κονσέρβες, ακόμα κι όταν περιέχουν κάτι σε γενικές γραμμές υγιεινό, όπως είναι το ψάρι και λαχανικά ή μανιτάρια, περιέχουν χημικές ενώσεις που θα διατηρήσουν το τρόφιμο αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλό είναι λοιπόν να μην τις καταναλώνουμε καθημερινά ή πολύ συχνά μέσα στην εβδομάδα.

Σνακ με αλάτι

Κρακεράκια, πατατάκια, ξηροί καρποί και άλλα αλμυρά σνακ που δεν είναι πάντα σαφές από τι συστατικά είναι παρασκευασμένα, κάνουν τα εξής πράγματα: Μας «τροφοδοτούν» με περίσσιο αλάτι, μας ανοίγουν την όρεξη και μας δίνουν πολλές περιττές θερμίδες. Αρκεί να πούμε ότι ένα μικρό σακουλάκι πατατάκια έχει 500 θερμίδες! Γιατί δεν τρώτε καλύτερα μια μερίδα μακαρόνια με κιμά;

Προμαγειρεμένα γεύματα

Στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ υπάρχουν προμαγειρεμένα γεύματα που πολλοί προτιμούν για την ευκολία στην παρασκευή τους και το γεγονός ότι είναι οικονομικά. Η καθημερινή και καθολική χρήση τους στην διατροφή μας, δεν ενδείκνυται καθώς ο οργανισμός έχει ανάγκη και από φρέσκα συστατικά. Δεν είναι κακό να τα χρησιμοποιούμε αλλά όχι κάθε μέρα…