Τι μπορείτε να πάθετε από την έλλειψη βιαταμίμης D

  • Iatropedia
Λέγεται και βιταμίνη του ήλιου αλλά η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Μπορεί στη χώρα μας λόγω της ηλιοφάνειας το πρόβλημα να μην είναι υπαρκτό αλλά εξαιτίας της προστασίας από τις ακτίνες του ήλιου δεν προσλαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα οστά με αποτέλεσμα να γίνουν πιο εύθραστα.

Παρά το γεγονός ότι το ποσό της βιταμίνης D ενήλικες παίρνουν από τη διατροφή τους είναι συχνά λιγότερο από ό, τι συνιστάται, η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να καλύψει τη διαφορά. Για τους περισσότερους ενήλικες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν είναι κάτι το ανησυχητικό.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες – κυρίως τα άτομα με σκούρο δέρμα και ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών – δεν μπορεί να πάρει αρκετή βιταμίνη D στη διατροφή τους ή να πάρει αρκετό φως του ήλιου για το σώμα τους για να το παράγουν.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για τους ενήλικες είναι 600 IU βιταμίνης D ημερησίως. Για να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο, να επιλέγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

Για παράδειγμα, επιλέξτε τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα και το γιαούρτι και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και ο τόνος .

Εάν ανησυχείτε για το αν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη διατροφή σας και αν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης μπορεί να σας ωφελήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλήθειες και μύθοι για τις βιταμίνες!

Οι βιταμίνες βοηθούν στη πρόληψη ασθενειών;