Τι μοιράζουν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας την Τετάρτη;

  • Iatropedia
Το τελικό μοίρασμα της τράπουλας για όλο το χώρο της υγείας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το πρωί στην οδό Αριστοτέλους. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των υπηρεσιακών υπουργών Υγείας και Εργασίας, διευθυντικών στελεχών, αλλά και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, θα αποφασισθεί το μοίρασμα των κονδυλίων για το επόμενο διάστημα σε φαρμακοποιούς, ιατρούς, κλινικές και προμηθευτές κάθε είδους. Ταυτόχρονα θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της μετάβασης του ΕΟΠΥΥ στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας από την 1η Ιουλίου.

Μπορεί τα χρήματα που θα έχουν στη διάθεσή τους τα συναρμόδια υπουργεία να μην είναι πολλά και πιθανότατα θα φθάνουν μόλις τα 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο το μοίρασμα θα πρέπει να γίνει άμεσα με στόχο να διακοπούν οι όποιες κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Οι υπουργοί θα κληθούν να μοιράσουν αυτό το κονδύλι με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και όλου του συστήματος ώστε να μπορεί να λειτουργήσει έως τις εκλογές. Από κει και πέρα …βλέπουμε.

Την ίδια ώρα όμως θα συζητηθεί και το θέμα της μεταφοράς του ΕΟΠΠΥ στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας γεγονός που σημαίνει ότι ο φορέας θα είναι απαλλαγμένος από εξαρτήσεις του υπουργείου Εργασίας.

Εξαρτήσεις που σχετίζονται και με τα ασφαλιστικά Ταμεία καθώς μετά από αυτό οι κλάδοι υγείας θα ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως από αυτούς των συντάξεων.

Η όποια χρηματοδότηση όμως θα προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τον προϋπολογισμό της Υγείας αφού τα ταμεία θα είναι απολύτως ξεχωριστά.

Δήμητρα Ευθυμιάδου