Τι κινδύνους »κρύβουν» τα ταξίδια σε τροπικά μέρη;

  • Iatropedia
''Τα μάτια τους δεκατέσσερα'' θα πρέπει να έχουν όσοι προγραμματίζουν διακοπές ή ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους ενόψει Πάσχα. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Λοιμωξιολόγοι οι οποίοι, επισημαίνουν ότι σε αυτά τα μέρη, ενδημούν πολλά τροπικά νοσήματα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να μετατρέψουν σε εφιάλτη το ταξίδι.

Δείτε τι συνιστούν οι ειδικοί!

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους τα τροπικά νοσήματα που ενδημούν σε χώρες της Ασίας, Νοτίου Αμερικής και Αφρικής είναι:

Ασία

Ελονοσία, Τυφοειδής Πυρετός, Δάγγειος πυρετός, Νόσος Chikungunya, Ιός της Ιαπωνέζικης Εγκεφαλίτιδας, Χολέρα, Ταξιδιωτική Διάρροια

Νότια Αμερική

Ελονοσία, Κίτρινος Πυρετός, Τυφοειδής Πυρετός, Ταξιδιωτική Διάρροια

Αφρική

Κίτρινος Πυρετός, Ελονοσία, Τυφοειδής Πυρετός, Πολιομυελίτιδα, Μηνιγγίτιδα, Χολέρα, Ταξιδιωτική Διάρροια και όπως πρόσφατα ακούσαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, Ebola

«Κάθε ταξιδιώτης για να έχει ευχάριστες και όχι δυσάρεστες αξέχαστες διακοπές στα τροπικά μέρη θα πρέπει να ενημερωθεί για τα νοσήματα που ενδημούν και να πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις πριν από το ταξίδι» τονίζει η Λοιμωξιολόγος κ Αθηνά Στούπη MD διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Brown. Και συνεχίζει:

«Δυστυχώς κάθε χρόνο Έλληνες ταξιδιώτες μολύνονται κατά την διάρκεια των διακοπών τους σε τροπικά μέρη από νοσήματα που είναι σχεδόν άγνωστα στην πατρίδα μας αλλά και στην Ευρώπη».

Για την καλύτερη ενημέρωση των ταξιδιωτών έχει δημιουργηθεί το Ιατρείο ταξιδιών, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται μεμονωμένα ταξιδιώτες, ομάδες ταξιδιωτών ή ταξιδιωτικά γραφεία προκειμένου να ενημερώνονται για τα νοσήματα που ενδημούν στην χώρα προορισμού και να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.