Τι είναι τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου;

  • Iatropedia
Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου είναι μικρά σακουλάκια που αναπτύσσονται στο τοίχωμα του εντέρου και ανευρίσκονται συχνά σε ηλικιωμένα άτομα. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και περισσότεροι νέοι με προβλήματα εκκολπωμάτωσης. Σημαντικός λόγος για την εμφάνισή τους αποτελεί η κακή διατροφή και η δυσκοιλιότητα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι τα εκκολπώματα, ποια τα συμπτώματα και ποια η αντιμετώπισή τους.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Με τον όρο εκκολπωμάτωση περιγράφουμε το σχηματισμό πολλών μικρών εκκολπωμάτων στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι μικρές προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου που μοιάζουν με σακουλάκια και το μέγεθός τους διαφέρει και κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά έως λίγα εκατοστά. Σημαντική αιτία για την ανάπτυξή τους είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα και μία διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες.

Η εκκολπωμάτωση είναι αρκετά συχνή και εμφανίζεται στο 50% ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι με εκκολπώματα παχέος εντέρου θα έχουν λίγα συμπτώματα ή μπορεί να είναι και ασυμπτωματικοί.

Συμπτώματα: Τα εκκολπώματα συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και τις περισσότερες φορές ανακαλύπτονται τυχαία σε απεικονιστικό έλεγχο του εντέρου. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται για δυσκοιλιότητα, κράμπες και φούσκωμα στην κοιλιά. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα αφορούν τις επιπλοκές των εκκολπωμάτων.

Επιπλοκές: Τα εκκολπώματα παγιδεύουν κόπρανα στο εσωτερικό τους και αυτό ευννοεί την ανάπτυξη μικροβίων και την πρόκληση φλεγμονής. Η φλεγμονή των εκκολπωμάτων ονομάζεται εκκολπωματίτιδα και στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται πόνος στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλιάς, πυρετός, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία και εμετός. Η σοβαρή εκκολπωματίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη εκκολπωμάτων και διάτρηση του εντέρου και την πρόκληση περιτονίτιδας.

Οι συχνές εκκολπωματίτιδες μπορεί να προκαλέσουν συρίγγιο, δηλαδή επικοινωνία του εντέρου με άλλα όργανα της κοιλιάς, ή απόφραξη και στένωση του εντέρου. Άλλη σοβαρή επιπλοκή των εκκολπωμάτων είναι η ρήξη ενός αγγείου του εντέρου και η πρόκληση σοβαρής αιμορραγίας.

Θεραπεία: Οι άνθρωποι που έχουν εκκολπώματα, αλλά δεν έχουν συμπτώματα ή επιπλοκές δεν χρειάζονται ειδική θεραπεία. Όμως είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες για την αποφυγή δυσκοιλιότητας. Τα καθαρτικά και τα κλύσματα πρέπει να αποφεύγονται.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιμετωπίζετε προβλήματα στο παχύ έντερο;

Το ψάρι είναι ασπίδα για τον καρκίνο στο παχύ έντερο