Τι είδε ο…Γιαπωνέζος στην Υγεία! Ένας χρόνος με Άδωνι

  • Iatropedia
Η καρέκλα του υπουργού στην οδό Αριστοτέλους θεωρείται από τους περισσότερους ως ηλεκτρική. Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε λίγες μέρες σβήνει το πρώτο του κεράκι στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας. Τι ολοκλήρωσε και τι αφήνει μετέωρο αν φύγει...

Σε κάποιους …ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι! Για κάποιους άλλους αποτελεί έκπληξη. Για ορισμένους άλλους πάλι είναι το αναγκαίο κακό για να καθαρίσει η Υγεία από τα …περιττά.

Όποια άποψη και να υπερισχύει, το μόνο βέβαιον είναι πως ο Άδωνις Γεωργιάδης αποτελεί το πιο συζητημένο πρόσωπο της κυβέρνησης. Ήταν άλλωστε από την πρώτη στιγμή εκείνος που προκάλεσε τα περισσότερα χαμόγελα και μειδιάματα όταν διορίσθηκε στη θέση του υπουργού Υγείας, πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης «καθάρισε» το πρώην ΙΚΑ. Απέλυσε γιατρούς, έκανε συγχωνεύσεις, έτρεξε τις διαθεσιμότητες, κούρεψε τα φάρμακα και τη δαπάνη και άλλαξε τον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο ΕΣΥ.

Για πολλούς ήταν κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, δεδομένου ότι χρόνια τώρα ο τομέας της Υγείας έβριθε διαφθοράς, υπερτιμολογήσεων και περιττών δομών.

Για τους εχθρούς του βέβαια όλες οι διαδικασίες έγιναν σε χρόνο ρεκόρ χωρίς σχεδιασμό και χωρίς καμία μελέτη για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο ο υπουργός Υγείας έσβησε από το χάρτη Υγείας το πρώην ΙΚΑ, που προκαλούσε μόνο ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους, κατά την άποψή του, και δημιούργησε το ΠΕΔΥ το οποίο χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη και να λειτουργήσει επαρκώς.

Γι αυτό και ο ίδιος συχνά πυκνά δικαιολογεί τα όποια προβλήματα καταγράφονται καθώς όπως σημειώνει, η μεταρρύθμισή του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας απαιτεί ακόμη μεγάλο διάστημα.

Το “καθαρό” ΕΣΥ!

Σε λίγο καιρό τα δημόσια νοσοκομεία θα υποδέχονται μόνο τα σοβαρά και επείγοντα περιστατικά αφού όσα χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα εξυπηρετούνται από το ΠΕΔΥ.

Άλλωστε με βάση τις επίσημες καταγραφές 4 στα 10 περιστατικά που φθάνουν σε δημόσιο νοσοκομείο, δε χρειάζονται νοσηλεία και θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ακόμη και σε μικρή μονάδα υγείας.

Γι αυτό άλλωστε και ψήφισε στον πρόσφατο νόμο το θεσμό του οικογενειακού γιατρού που επί σειρά ετών ήταν άγνωστη λέξη για τους ασθενείς.

Ο επιμένων ελληνικά και στα φάρμακα…

Αυτό πάντως που αναγνωρίζουν φίλοι και εχθροί στον υπουργό Υγείας είναι πως αργά και σταθερά κατορθώνει να βάλει στη συνείδηση των Ελλήνων τα ελληνικά φάρμακα ή αλλιώς τα ελληνικώς παραγόμενα γενόσημα. Μπορεί η τρόικα να επιδιώκει να αυξηθεί στο 60% η χρήση των γενοσήμων στην ελληνική επικράτεια, ο Άδωνις όμως άδραξε την ευκαιρία να προωθήσει και τα ελληνικά σκευάσματα.

Ξεσκονίζοντας τους διοικητές

Από το μικροσκόπιο Άδωνι πέρασαν το τελευταίο διάστημα όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας ξεσκόνισε αρχικά τα οικονομικά τους καθώς ήλεγξε το πόθεν έσχες τους αναδρομικά ώστε να αποσαφηνιστεί ότι δεν έχουν πλουτίσει κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο δημόσιο σύστημα.

Πρόσφατα μάλιστα ξεσκόνισε και τα πτυχία τους εντοπίζοντας και μαϊμού πιστοποιητικά που οδήγησαν κάποιους στην έξοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατροί κατά απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ με αμοιβή! Τι απαντά ο Άδωνις

Ιδιωτικές κλινικές προς ΕΟΠΥΥ: « Ή σύμβαση ή επίσχεση»! Τι ζητούν

Ο Άδωνις και η Νέμεση! Τι είπε ο υπ. Υγείας στο συνέδριο καινοτομίας του ΣΦΕΕ

Σκάνδαλο και στην ψυχική υγεία! Πως αποκαλύφθηκαν ασθενείς “φαντάσματα”