Τι γίνεται με το Παρατηρητήριο Τιμών και τα υλικά στα νοσοκομεία;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ελλείψεις σε σύριγγες και άλλα καθημερινής ανάγκης και χρήσης υλικά καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον κ. Παναγιώτη Παπανικολάου νευροχειρουργό στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, να υποστηρίζει ότι οι ελλείψεις παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας προβλημάτων με το Παρατηρητήριο Τιμών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες από το Παρατηρητήριο, αν προσφερθεί ένα είδος με συγκεκριμένη τιμή σε ένα νοσοκομείο, τότε αυτή η τιμή αυτή θεωρείται ως ανώτερη για όλα τα νοσοκομεία.

Ο κ. Παπανικολάου καταγγέλλει ότι το αποτέλεσμα αυτής της διάταξης είναι ότι σε πανάκριβα υλικά οι μεσάζοντες να δημιουργούν καρτέλ με αποτέλεσμα να συνεχίζουν κανονικά τις υπερτιμολογήσεις που ρποσπαθούσαμε να αποφύγουμε.

Για παράδειγμα, κοχλιακό εμφύτευμα κοστολογείται σήμερα με 23.400 ευρώ στο Παρατηρητήριο Τιμών ενώ οι σύριγγες, επειδή έτυχε σε κάποιο νοσοκομείο κάποιος να προσφέρει μια χαμηλή τιμή, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) απαγορεύει την απευθείας προμήθεια.

Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό, η ΕΠΥ (Επιτροπή Προμηθειών Υγείας) γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προμηθευτούν σύριγγες τα νοσοκομεία, καθώς κανένας δεν δέχεται να προμηθεύσει με την τιμή του Παρατηρητηρίου. Και στηλιτεύει επιστολή που απέστειλε η πρόεδρος της ΕΠΥ Αναστασία – Πετρούλα Σαρτζετάκη προς τα νοσοκομεία και στην οποία αναφέρει ότι οι προμήθειες θα γίνονται βάσει της πιο χαμηλής τιμής που έχει καταγραφεί στο Παρατηρητήριο.

Όπως αναφέρει `χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου, «η κ. Σαρτζετάκη επιδεικνύει με το έγγραφο καταγέλαστη ευθυνοφοβία, διοικητική ηλιθιότητα και υποκριτική τυπολατρία, που θέτουν χιλιάδες ασθενείς σε κίνδυνο.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, διότι παρά τις ως τον Ιανουάριο του 2015 δεσμεύσεις της, ούτε έχει αλλάξει ως σήμερα το απαράδεκτο καθεστώς προμηθειών, το οποίο «καίει τα χλωρά» και αφήνει ανενόχλητα τα «ξερά».