Τι χρωστούν νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ! Η μαύρη τρύπα που εκνεύρισε την τρόικα

  • Iatropedia
Τα χρέη και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα τις επιπλήξεις της τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση. Παρότι τα νοσοκομεία φαίνεται να ρυθμίζουν καλύτερα τα οικονομικά τους, ο φαύλος κύκλος -της μη είσπραξης άρα και της μη καταβολή των χρεών- συνεχίζεται. συνεχίζεται. Δείτε όλα τα οικονομικά της Υγείας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Κάποτε, πριν πολύ καιρό και προ μνημονίων, οι κυβερνήσεις διέθεταν για την Υγεία κοντά στα 17 δις ευρώ. Πλέον μετά τα αλλεπάλληλα κουρέματα, για την Υγεία προωθούνται ίσα ίσα 10 δις ευρώ.

Κοντά στα 6 δις πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ, 2 δις στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και κοντά στα 2 δις για μισθοδοσίες.

Όμως αυτό που φαίνεται να προκαλεί τα μεγάλα προβλήματα και τις συνεχείς μαύρες τρύπες στον τομέα της Υγείας, σχετίζεται με τη μη είσπραξη των οφειλών των ασφαλιστικών Ταμείων από τα νοσοκομεία και αντίστοιχα από τον ΕΟΠΥΥ.

Η συνεχής αύξηση του ποσοστού της ανεργίας άλλωστε – που αγγίζει σήμερα το 27%- μειώνει και τις εισφορές των εργαζομένων, με συνέπεια κανείς να μην πληρώνει και κανείς να μην εισπράττει. Έτσι αυξάνονται δραματικά οι οφειλές και τα χρέη.

Τα νοσοκομεία σήμερα χρωστούν κοντά στο 1.1 δις ευρώ σε προμηθευτές. Ήδη έχουν καταβληθεί κοντά στα 650 εκατ ευρώ ενώ σύντομα (έως τέλος Ιουλίου) αναμένεται να αποπληρωθούν συνολικά 850 εκατ. Για τα υπόλοιπα… έχει ο θεός…

Ο ΕΟΠΥΥ από την άλλη παρουσιάζει μια μαύρη τρύπα για το 2013 κοντά στα 1,2 δις ευρώ ενώ τα έσοδά του ίσα που ξεπερνούν τα 6 δις ευρώ.

Βέβαια αν υπολογίσει κανείς τα χρέη του ΕΟΠΥΥ του παρελθόντος που συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο και αφορούν γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, προμηθευτές και φαρμακευτικές εταιρείες, τώρα κάπου μπορεί να …χαθεί στη μετάφραση.

Η κυβέρνηση πάντως για να περιορίσει τις δαπάνες επιλέγει το δρόμο των περικοπών των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Για αύξηση της χρηματοδότησης που ζητούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ούτε λόγος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια νοσοκομεία κλείνει η κυβέρνηση άμεσα! Όλο το σχέδιο

Το μεγάλο ψαλίδι στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Τι θα κοπεί

Όταν οι γιατροί γίνονται …κοσμικοί! Σάλος από εγκαίνια ιατρείου με μοντέλα και tv-star

Νέα καθυστέρηση στο διορισμό διοικητών στα νοσοκομεία! Πότε θα πάνε στο ΕΣΥ τα νέα πρόσωπα