Τι αλλάζει στα φάρμακα η νέα ηγεσία του υπ.Υγείας! Τα φθηνά γενόσημα και τα επιλεγμένα καινοτόμα

  • Iatropedia
Αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώ τα νέα καινοτόμα όπως φαίνεται θα τα φέρει με το ...σταγονόμετρο στη χώρα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αυτό που μέχρι σήμερα οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις είχαν σαν εφιάλτη φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί. Τα κακά μαντάτα έρχονται διά στόματος Άδωνι Γεωργιάδη καθώς επισημαίνει ότι θα εφαρμοσθεί άμεσα η δυναμική τιμολόγηση στα γενόσημα «όπως έχουμε δεσμευτεί στην τρόικα και έχουμε θεσμοθετήσει». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τα νέα φάρμακα θα τιμολογούνται κλιμακωτά με μειούμενες τιμές κατά 10% ανάλογα με το ποια βγαίνουν πρώτα στην αγορά. Τα πρώτα γενόσημα (αντίγραφα) θα λαμβάνουν και τις υψηλότερες τιμές.

Πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί με τα σκευάσματα που θα κάνουν αίτηση για τιμολόγηση τελευταία, καθώς θα έχουν τη χαμηλότερη τιμή με συνέπεια να μη θεωρείται συμφέρουσα η κυκλοφορία τους στην αγορά.

Σε ότι αφορά την κυκλοφορία των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα τιμολογηθούν εφόσον αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα τους.

Ήδη ο κλάδος βρίσκεται σε συναγερμό καθώς ανέμενε μια τέτοια αλλαγή δεδομένου ότι μέχρι σήμερα είχε αποφευχθεί αρκετές φορές από τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Υγείας. Πολλές επιχειρήσεις μάλιστα είχαν διαμηνύσει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση ότι μια τέτοια αλλαγή θα σημάνει μεγαλύτερη στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις εξαγωγές. Βέβαια από την άλλη η τρόικα επιμένει ότι η δυναμική τιμολόγηση θα δημιουργήσει περισσότερο ανταγωνισμό στην αγορά και οι τιμές θα μειωθούν προς όφελος της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Όμως αυτό που φαίνεται πως αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην εφαρμογή της δυναμικής τιμολόγησης είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση δελτίων τιμών καθώς είναι συχνό φαινόμενο ένα φάρμακο να περιμένει στα …συρτάρια ακόμη και δύο χρόνια μέχρι να πάρει τιμή. Συνεπώς όσα τιμολογηθούν με το νέο σύστημα θα έχουν χάσει ήδη ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς αλλά και ένα μεγάλο τμήμα τους κέρδους.

Γι αυτό και πολλές επιχειρήσεις έχουν θέσει στο παρελθόν το ζήτημα της άμεσης τιμολόγησης των σκευασμάτων όπως άλλωστε προβλέπει και ο σχετικός νόμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις και «κόφτης» στους γιατρούς! Το σχέδιο του υπ.Υγείας

Έφοδοι Άδωνι στα Νοσοκομεία! «Θα πηγαίνω κάθε βδομάδα σε ένα»!

Βαρύ Crash Test για Άδωνι με την Τρόικα! Η πρώτη καυτή συνάντηση

Οι Γερμανοί …ξανάρχονται! Βοήθεια από Ράιχενμπαχ για το ΕΣΥ