Θριάσιο: Σοβαρά προβλήματα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λόγω έλλειψης προσωπικού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, αν και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία Μονάδων Τεχνητού Νεφρού προβλέπουν την παρουσία ενός νοσηλευτή ανά κάθε τρία έως τέσσερα λειτουργούντα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των αιμοκαθαιρόμενων, σήμερα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Θριάσιου, με δεκατρία μηχανήματα αιμοκάθαρσης, εργάζονται μόνο οκτώ μόνιμες νοσηλεύτριες!

Μάλιστα, η μία είναι σε άδεια εγκυμοσύνης και άλλη μία σε περίοδο εκπαίδευσης και προσαρμογής. Σε` ό,τι αφορά τους γιατρούς, υπάρχουν τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός γιατρός, την ώρα που οι τακτικές και έκτακτες συνεδρίες αιμοκάθαρσης έχουν αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με το 2017 και κατά 67% σε σχέση με το 2016.

Το αποτέλεσμα είναι, εκτός από τις περικοπές κανονικών αδειών και ημερών ανάπαυσης των εργαζομένων, να υπάρχουν βάρδιες όπου μόνο δύο νοσηλεύτριες έχουν τη νοσηλευτική ευθύνη για δεκατρείς αιμοκαθαιρόμενους.

Διαβάστε τι καταγγέλλουν από το Σωματείο Εργαζομένων:

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, αφού με βάση τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό του νοσοκομείου είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου ενώ τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από εξήντα εργαζόμενοι του νοσοκομείου (επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ).

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντί να προσλάβουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης και πετσοκομμένα δικαιώματα), μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση και προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια. Στόχος τους είναι να διευκολύνουν να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της υγείας..

Στην κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν «αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας» απαντάμε με την κλιμάκωση του αγώνα μας. Μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, θα προχωρήσουμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουμε:

► άμεση ενίσχυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και συνολικά του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αναμόρφωση του Οργανισμού, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες.

► πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος και τα κόμματα τους, την Ε.Ε.–ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να διεκδικεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης                                 Ιωαννίδης Παναγιώτης