Θετική Φωνή: Ναι στο φάρμακο προφύλαξης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Truvada ως προφύλαξη πριν από την έκθεση (PreP) στον HIV. Και οι οροθετικοί στην χώρα μας, χαιρετίζουν το γεγονός.

Διαβάστε τι λένε από την Θετική Φωνή:

Σαν Σύλλογος Οροθετικών έχουμε ανοίξει τη συζήτηση και στην Ελλάδα. Βασιζόμενοι στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και τις αντίστοιχες του European AIDS Clinical Society ((EACS) χαιρετίσαμε τη Δήλωση του ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (3/12/2015) για την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να συστήσει ειδική επιτροπή που θα εξετάσει την υιοθέτηση των νέων κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόσο για την
έγκαιρη έναρξη θεραπείας από τη στιγμή της διάγνωσης, όσο και για την προφύλαξη πριν την έκθεση (PrEP).

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να συστήσει την έγκριση φαρμάκου για την Προφύλαξη πριν την Έκθεση και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αξιοποίηση αυτού του νέου εργαλείου πρόληψης μέσα από το εθνικό σύστημα υγείας.

H Προφύλαξη πριν την Έκθεση ­ ( pre­exposure prophylaxis), γνωστή ως PrEP, σε συνδυασμό με ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση του HIV σε ενήλικες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Η PreP (Προφύλαξη πριν την Έκθεση) πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την πρόληψη από τον HIV, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προφυλακτικού που προφυλάσσει και από τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σήμερα στις χώρες της ΕΕ οι κύριες παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη μετάδοσης του HIV είναι η εθελοντική εξέταση που επιτρέπει στους ανθρώπους να μάθουν για την HIV κατάστασή τους, η παροχή συμβουλευτικής και η προώθηση της χρήσης του προφυλακτικού Ωστόσο ο αυξανόμενος αριθμός των νέων μολύνσεων ειδικά μεταξύ των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ) δείχνει ότι η τρέχουσα γκάμα των εργαλείων
πρόληψης χρειάζεται περαιτέρω διεύρυνση.