«Θετική Φωνή»: Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους 170 νοσηλευτές και να στηριχτούν οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων

  • Iatropedia
Να μην επηρεαστούν οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων από πιθανή αποχώρηση των 170 νοσηλευτών που προσλήφθηκαν με σύμβασεις από τις λίστες του ΚΕΕΛΠΝΟ και τώρα βρίσκονται στον ...αέρα, ζητούν τα μέλη της "Θετικής Φωνής" από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Παραπάνω από 12.000 είναι οι οροθετικοί στην χώρα μας με αποτέλεσμα οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων της χώρας όπου λαμβάνουν την ειδική θεραπεία τους να χρειάζονται αύξηση κι όχι…μείωση προσωπικού.

Σε εποστολή που απέστειλαν προς την ηγεσία του ΥΥΚΑ, τα μέλη του συλλόγου οροθετικών Ελλάδος «Θετικοί Φωνή» καλούν τους αρμόδιους να φροντίσουν πάραυτα για την μη αποχώρηση των 170 νοσηλευτών των οποίων έληξαν οι συμβάσεις καθώς κάποιοι εξ αυτών απασχολούνται σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εξάλλου για τις συχνές ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα αλλά και τους μειωμένους προϋπολογισμούς στις Μονάδες την στιγμή που οι ίδιοι πρέπει να εξετάζονται συνεχώς.

Διαβάστε εδώ το σχετικό έγγραφο:

ΘΕΜΑ: ΔΤ Η «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξεύρεση άμεσης και βιώσιμης λύσης αναφορικά με τη λήξη των συμβάσεων των 170 Νοσηλευτών που απασχολούνται μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ μεταξύ άλλων στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων όλης της χώρας.

Μόνο την τελευταία πενταετία, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στη χώρα μας αυξήθηκε συνολικά κατά περίπου 50%. Οι ετήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αναδεικνύονται στην ισχυρότερη επιχειρηματολογία και στην απόλυτη επιβεβαίωση της ανάγκης όχι μόνο να παραμείνει το υφιστάμενο προσωπικό, αλλά να ενισχυθούν περαιτέρω οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων. Το 2010 παρακολουθούνταν από τις Μ.Ε.Λ. 8516 άνθρωποι με HIV/AIDs, ενώ στο τέλος του 2014 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στους 12.572, κάτι που συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση του όγκου εργασίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού τους, αλλά και των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.

Ταυτόχρονα με την υποστελέχωση, η συχνή έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ορισμένα φαρμακεία νοσοκομείων και ο μειωμένος προϋπολογισμός για το κόστος των εξετάσεων, των αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του ιικού φορτίου και των αναλωσίμων, έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εντείνουν την ανασφάλεια των οροθετικών ατόμων. Σε αυτή την κατεύθυνση η «Θετική Φωνή» καλεί το Υπουργείο Υγείας στη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων.

H «Θετική Φωνή» είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος. Σκοποί της ίδρυσης και λειτουργίας του είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV, καθώς και ο περιορισμός των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα.