«Θετική Φωνή»: Κλιμάκωση των πρωτοβουλιών για τις ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» αναλογιζόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες με τις διαδοχικές ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα, δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για την όσο το δυνατόν πιο άμεση αποκατάσταση της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των οροθετικών ατόμων στα φάρμακά τους. Επισημαίνει επίσης ότι η επίδειξη αλληλεγγύης είναι πολύτιμη σε αυτές τις στιγμές. Για το λόγο αυτό, καλεί όσους έχουν στη διάθεσή τους αντιρετροϊκά που δε χρησιμοποιούν λόγω αλλαγής αγωγής ή αντίστροφα όσους αναζητούν χάπια για κάποιες ημέρες να επικοινωνούν με το Σύλλογο στο τηλέφωνο 2108627572, ώστε να έρχονται σε επαφή οι δύο πλευρές, για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών.

Στις δομές του «Ath Checkpoint» και του «Thess Checkpoint» και στην Κινητή Μονάδα Πρόληψης εξετάστηκαν το Δεκέμβριο 1.493 άτομα για HIV, 163 άτομα για ηπατίτιδα C και 122 άτομα για ηπατίτιδα Β.

Εξάλλου, με συνθήματα «Τα φάρμακά μου είναι η ζωή μου», «Ζωή, υγεία, αξιοπρέπεια, μη μου τα στερείς», «Πρόσβαση στα φάρμακα, έτσι αντιμετωπίζουμε το HIV/AIDS» και «Απαιτούμε από υπουργείο και φαρμακευτικές άμεση διάθεση φαρμάκων» δεκάδες συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του «Ποταμιού» Νίκος Μπαργιώτας, η επίκουρη καθηγήτρια παθολογίας-λοιμώξεων Μήνα Ψυχογιού, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Λαϊκού Νοσοκομείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Τάσος Αντωνόπουλος, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλιανάτος και ο ηθοποιός Σταύρος Ζαλμάς.

Επίσκεψη εργασίας της «Θετικής Φωνής» και των «Checkpoint» στην Κύπρο -Συνολικά διενεργήθηκαν 240 εξετάσεις για HIV 

Από τις 11 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2015, η «Θετική Φωνή» βρέθηκε στην Κύπρο, σε μία κοινή πρωτοβουλία με την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, με σκοπό την ενίσχυση της σχέσης συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, με εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και με οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκε η προοπτική δημιουργίας μίας δομής παροχής δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων για HIV στο πρότυπο των Κέντρων Πρόληψης «Checkpoint» που λειτουργούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύλλογος συναντήθηκε με την Εθνική Επιτροπή για το AIDS του Υπουργείου Υγείας, την Κίνηση Υποστήριξης Φορέων AIDS, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, την Επίτροπο Διοικήσεως, την Εθνική Φρουρά, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, το Σύνδεσμο Φίλων Γρηγορίου Κλινικής και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου. Παράλληλα κάναμε ενημέρωση σε φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου στη Λεμεσό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Κύπρο, παρείχαμε τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV και ενημέρωση για θέματα σεξουαλικής αγωγής σε επιλεγμένα σημεία στη Λευκωσία, στη Λάρνακα και στη Λεμεσό. Συνολικά, διενεργήθηκαν 240 εξετάσεις και οι ωφελούμενοι με αντιδρών αποτέλεσμα διασυνδέθηκαν επιτυχώς με το εθνικό σύστημα υγείας.