Θετική Φωνή: Ανακούφιση και έμπρακτη βοήθεια σε κρατούμενους και αποφυλακισθέντες

  • Iatropedia
Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχη Φυτράκη είχε η "Θετική Φωνή»". Το Σύλλογο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Νίκος Δέδες, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Παπαδοπετράκης και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Γιώργος Τσιακαλάκης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την πρόσβαση των τροφίμων των φυλακών σε μέτρα πρόληψης αναφορικά με τη μείωση των επιπτώσεων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και του HIV/AIDS. Συζητήθηκε όμως και το ζήτημα της ένταξης των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών σε προγράμματα υποκατάστασης και μείωσης της βλάβης.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Εξάλλου, σύμφωνα με το νόμο, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών που εκδίδει τη διάταξη απόλυσης κρατουμένων, μπορεί να επιβάλει στους απολυόμενους την υποχρέωση προσφοράς ποσού μέχρι 10.000 ευρώ σε κοινωφελές ίδρυμα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική οικονομική κατάστασή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τελευταίοι, αν και πληρούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, να αδυνατούν να καταβάλουν το χρηματικό ποσό και να παραμένουν στη φυλακή. Οι εκπρόσωποι της Θετικής Φωνής ζήτησαν να καταργηθεί το μέτρο ή τουλάχιστον να επαναξιολογηθεί για να γίνει πιο δίκαιο.

Σχετικά δε με τις μαζικές αποφυλακίσεις κρατουμένων που έκαναν χρήση του νέου νόμου για την υπό όρο απόλυση με συνεκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στέγαση και σίτιση των άπορων απολυμένων και για τη συμμετοχή των χρηστών σε προγράμματα απεξάρτησης, υποκατάστασης ή μείωσης βλάβης.

Η Θετική Φωνή επισκέπτεται σε εβδομαδιαία βάση τους οροθετικούς κρατούμενους του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» των Φυλακών Κορυδαλλού πραγματοποιώντας πάνω από 370 ατομικές συναντήσεις με 80 ωφελούμενους, σε 40 εβδομαδιαίες επισκέψεις. Επιπλέον, έχει προβεί στην κάλυψη του κόστους των παραβόλων 35 άπορων κρατούμενων του Νοσοκομείου προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, μία δαπάνη που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ, εξασφαλίσε το δωρεάν αντιγριπικό εμβολιασμό για το σύνολο των τροφίμων, διοργανώσε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ενώ διαθέτειείδη ένδυσης και προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τηλεκάρτες.