Θεσσαλονίκη: Έριξαν την υπέρταση με απονεύρωση των νεφρών

  • Iatropedia
Μια πρωτοποριακή επέμβαση που πλέον αντιμετωπίζει την ανθεκτική υπέρταση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Β. Ελλάδα. Η επέμβαση έγινε με απονεύρωση των νεφρών σε μια 65χρονη ασθενή που είχε συστολική αρτηριακή πίεση πάνω από 16mmHg και παρά το ότι έπαιρνε 6 φάρμακα ημερησίως η υπέρταση δεν μπορούσε να ρυθμιστεί.

Η επέμβαση έγινε στην Α΄ πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ, με τη διαθερμική εισαγωγή ειδικού καθετήρα και την κατάλυση (κάψιμο) με υψίσυχνο ρεύμα των σημείων των νεφρικών αρτηριών τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για την υπέρταση. Μέχρι χτες η ασθενής είχε αρτηριακή πίεση 15 mmHg χωρίς να παίρνει κανένα φάρμακο. Ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ και διευθυντής της πρώτης πανεπιστημιακής κλινικής του ΑΧΕΠΑ κ. Γιάννης Στυλιάδης, παρουσίασε το περιστατικό στο 12ο διεθνές συνέδριο: “νέες τάσεις στην Καρδιολογία” και εξήγησε, ότι η επέμβαση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς οι οποίοι παρά τη λήψη φαρμάκων εξακολουθούν να έχουν συστολική πίεση τουλάχιστον 16 mmHg.

“Η υπέρταση, όπως είναι γνωστό, επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Θα πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή του ασθενούς με προεγχειρητικό έλεγχο πριν γίνει η επέμβαση αυτή, η οποία θα μπορούσε να γίνει και επέμβαση ρουτίνας. Απαιτούνται όμως ειδικοί καθετήρες. Εμείς παραγγείλαμε 10 αλλά καθυστερεί η προμήθειά τους και για την περίπτωση της ασθενούς στην οποία κάναμε την επέμβαση την περασμένη εβδομάδα, δανειστήκαμε έναν καθετήρα από την εταιρεία που τους διαθέτει” τόνισε ο κ Στυλιάδης.

Η απονεύρωση νεφρών, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να γίνει από επεμβατικό καρδιολόγο σε οποιοδήποτε νοσοκομείο διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο και είναι εξοπλισμένο με ειδικό στεφανιογράφο.

Να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, όπου μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν υποβληθεί σε απονεύρωση νεφρών 15 επιλεγμένοι ασθενείς, οι οποίοι είχαν ανθεκτική υπέρταση τουλάχιστον 180/100 mmHg, παρά τη λήψη άνω των 5 αντιυπερτασικών σκευασμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την υπέρταση στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia