Θερίζει η νόσος των καπνιστών στους νέους

  • Iatropedia
Το τσιγάρο αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση της εποχής έχει κάνει ευάλωτους τους νέους ανθρώπους ακόμη και κοντά στα 35 έτη που πάσχουν όλο και περισσότερο από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια που θεωρείται η νόσος των καπνιστών.

Συνεχή αύξηση παρουσιάζει η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στους νέους αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες σήμερα περίπου 25000 έλληνες παραγωγικής ηλικίας από 30 έως 49 ετών πάσχουν από τη νόσο.

Η ανησυχητική αύξηση οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα και δευτερευόντως στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σε παράγοντες επιβαρυντικούς από χώρους εργασίας και σε γονιδιακά αίτια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαο Κουλούρη σήμερα περίπου το 5% των πασχόντων από τους συνολικά 500.000 που υπάρχουν στη χώρα μας είναι νέοι στην ηλικία.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η νόσος δεν αφορά πια μόνο τους ηλικιωμένους καθώς το τσιγάρο καταστρέφει όλο και πιο νέες ηλικίες. Είναι ενδεικτικό ότι το 22% των ασθενών είναι 45 έως 54 ετών και το 28% από 55 έως 64 ετών.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια –που θεωρείται η νόσος των καπνιστών- αποτελεί σήμερα την 4η αιτία θανάτου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 10,6% όσων εμφανίζουν απόφραξη των πνευμόνων δεν παρουσιάζουν συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν στο γιατρό.

Γι αυτό άλλωστε και το 4% του πληθυσμού που πάσχει από ΧΑΠ εμφανίζουν αδιάγνωστη απόφραξη των αεραγωγών στους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι: εύκολο λαχάνιασμα, δύσπνοια, χρόνιος βήχας, εύκολη κόπωση, συχνά κρυολογήματα και μεταξύ άλλων απόχρεμψη.

Σε ότι αφορά στις θεραπείες, πλέον είναι διαθέσιμα αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, τα οποία διευκολύνουν τους πνεύμονες στη λειτουργία τους. Μάλιστα η εξέλιξη πια της επιστήμης έχει δημιουργήσει και θεραπείες που απαιτούν χρήση μόνο μία φορά την ημέρα και η διάρκειά τους είναι 24 ώρες.