Θεραπεία βλαστοκυττάρων κατά μεταστατικού καρκίνου

  • Iatropedia
Επιστήμονες εξετάζουν τώρα μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία με βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο.

Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων του Χάρβαρντ δοκίμασαν σε πειραματικά μοντέλα με ποντίκια μια νέα προσέγγιση για την θεραπεία μεταστατικών καρκίνων από άλλα όργανα του σώματος στον εγκέφαλο, με στόχο την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών και την πρόληψη των πιθανών αρνητικών παρενεργειών. Όπως επισημαίνουν στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Brain, οι μεταστατικοί όγκοι στον εγκέφαλο εξαιτίας καρκίνων του μαστού, του πνεύμονα ή του δέρματος είναι οι πιο συχνοί και αντιστοιχούν περίπου στο 30% των μεταστάσεων καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που δίνει εικόνα του τρόπου με τον οποίο μόρια καθοδηγούμενα από βλαστοκύτταρα προκαλούν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και στην συνέχεια εξαλείφουν τα θεραπευτικά βλαστοκύτταρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σχετικής μελέτης Khalid Shah, διευθυντή του Εργαστηρίου Μοριακής Νευροθεραπείας και Απεικόνισης στα Τμήματα Ακτινολογίας και Νευρολογίας του Massachusetts General Hospital, το ζητούμενο ήταν πώς μια καινοτόμος θεραπεία θα στόχευε πολλαπλές μεταστάσεις στον εγκέφαλο, δίχως να καταστρέψει τους γειτονικούς ιστούς. Δημιούργησαν λοιπόν έναν αριθμό νευρικών βλαστικών κυττάρων αποσκοπώντας σε μια ισχυρή εκδοχή ενός γονιδίου γνωστού ως TRAIL ώστε να έχουν ένα μόριο με την ικανότητα να ενεργοποιεί υποδοχείς που προκαλούν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Έχοντας εξασφαλίσει ότι τα βλαστοκύτταρα θα καταλήξουν στα σημεία μετάστασης και όχι όπου δεν υπάρχουν όγκοι, εμφύτευσαν τα τροποποιημένα βλαστικά κύτταρα στους εγκεφάλους των πειραματόζωων δια της καρωτιδικής αρτηρίας και διεπίστωσαν βραδύτερη ανάπτυξη των όγκων και αυξημένη επιβίωση σε σύγκριση με τα ποντίκια που είχαν λάβει αναλλοίωτα βλαστοκύτταρα.

Για να είναι όμως ασφαλής η θεραπεία αυτή κατά μεταστάσεων στον εγκέφαλο, θα πρέπει να αποτραπεί η παραμονή των «πειραγμένων» κυττάρων εκεί καθώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον φυσιολογικό ιστό οδηγώντας ενδεχομένως στην δημιουργία νέων όγκων. Για την απομάκρυνση των θεραπευτικών βλαστοκυττάρων με το πέρας της θεραπείας, οι ερευνητές δημιούργησαν κύτταρα που εκφράζουν το ιδικό γονίδιο (HSV-TK) το οποίο τα καθιστά ευάλωτα σε φάρμακα με την δραστική ουσία γκανσικλοβίρη (ganciclovir). Ήδη, οι επιστήμονες αναπτύσσουν παρόμοια μοντέλα μετάστασης στον εγκέφαλο από καρκίνο του πνεύμονα και μελάνωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Τεστ για τον προστάτη: Πότε και γιατί να το κάνω