Θεραπευτικό στυλό για πάσχοντες από Πάρκινσον!

  • Iatropedia
Ένα νέο στυλό, σχεδιασμένο ειδικά για ανθρώπους που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον, κάνει πιο εύκολο γι’ αυτούς κάτι που οι υπόλοιποι θεωρούμε απλά δεδομένο: το γράψιμο.

Καθημερινά γράφουμε, σημειώνουμε, πληκτρολογούμε, υπογράφουμε… Το θεωρούμε δεδομένο όμως φανταστείτε πόσο ενοχλητικό και αγχωτικό είναι για όσους πάσχουν από Πάρκινσον να δυσκολεύονται ακόμη και να κρατήσουν μια απλή σημείωση για ψώνια ή έναν αριθμό τηλεφώνου. Όσο επιδεινώνονται οι κινητικές τους λειτουργίες με την εξέλιξη της νόσου, τόσο πιο δύσκολο καθίσταται γι’ αυτούς: η δυσκαμψία των χεριών κάνει κάθε απόπειρα γραφής πραγματική προσπάθεια, με αποτέλεσμα τα γράμματά τους να γίνονται εξαιρετικά μικρά και δύσκολο να διαβαστούν –μια κατάσταση που ονομάζεται Μικρογραφία.

Το ARC Pen, το πρώτο «θεραπευτικό» στυλό που ανέπτυξε η βρετανική DOPA Solution για όσους ασθενείς βιώνουν την συγκεκριμένη κατάσταση, κάνει ένα είδος μασάζ στο χέρι του ασθενούς με την βοήθεια υψηλόσυχνων δονήσεων, ανακουφίζοντας από την δυσκαμψία και επιτρέποντας την γραφή μεγαλυτέρων, πιο καθαρών και ευανάγνωστων γραμμάτων. Αποτρέποντας το χαρακτηριστικό τρέμουλο που προκαλείται από την νόσο, οι πάσχοντες συνεχίζουν να γράφουν ή να σχεδιάζουν (βλ. σχετικό βίντεο https://youtu.be/64oVdh4Mw_c). Επίσης, σύμφωνα με την σχεδιάστρια του προϊόντος Lucy Jung το στυλό κυλά πιο εύκολα στο χαρτί, κάνοντας το γράψιμο λιγότερο εργώδες.

Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με Πάρκινσον έδειξαν ότι το ARC Pen βελτίωσε τον γραφικό τους χαρακτήρα κατά 86%. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από την νόσο να εκτελέσουν αυτή την απλή, για άλλους ανθρώπους, λειτουργία, τους ωθεί να εγκαταλείπουν το γράψιμο ή το σχέδιο, κάτι το οποίο όμως τους απομονώνει περισσότερο και αυξάνει το ψυχολογικό βάρος που νιώθουν εξαιτίας της κατάστασής τους.

Αλέξανδρος Θεολόγου