Θεόδωρος Τρύφων: Αλλαγή στην τιμολόγηση των φαρμάκων και συνταγογράφηση με αναφορά και εμπορικής ονομασίας

  • Iatropedia
Στα Ευρωπαικά Δικαστήρια προσφεύγει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας για την απαγόρευση της συνταγογράφησης φαρμάκων με έστω την πρόταση από τους γιατρούς για συγκεκριμένη εμπορική ονομασία σκευάσματος. Εξάλλου, σε ομιλία του για τα 50 χρόνια της ELPEN, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει την τιμολόγηση βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλοτέρων τιμών της Ευρώπης. Αντί αυτού, πρέπει να εφαρμοστεί άλλο σύστημα που θα στηρίζεταιόχι στις τιμές αλλά στον όγκο των πωλήσεων, στην δραστική μείωση της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων και στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο Θεόδωρος Τρύφων αποκάλυψε ότι η ΠΕΦ έχει απευθυνθεί ήδη σε νομικά γραφεία των Βρυξελλών με στόχο να ανατραπεί η απόφαση για συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία. Βασικά όμως θα υποστηρίξουν ότι η πρόταση του γιατρού για συγκεκριμένο σκεύασμα δεν θα είναι δεσμευτική και ταυτόχρονα δεν επιβαρύνει τη δημόσια δαπάνη.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΦ πρόσθεσε, ότι η τιμολογιακή εξάρτηση των γενοσήμων από τις τιμές των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων θα πρέπει να λήξει και να στραφούμε στις ανάγκες των Ταμείων και τον όγκο στις πωλήσεις κάθε σκευάσματος.

Σε ό,τι αφορά δε το ανώτατο όριο της δημοσίας εξωνοσοκομειακής δαπάνης, ο πρόεδρος της ΠΕΦ πρότεινε να παραμείνει στα 2 δισ. ευρώ, αλλά χωρίς να περιλαμβάνει τα εμβόλια, και να δέχεται μία μικρή αύξηση αναπροσαρμογής κάθε χρόνο.

Η ΠΕΦ θα συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στον οποίο θα παραδώσει τις νέες θέσεις της για την φαρμακυετική πολιτική.