«Θάνατος» το νέο μνημόνιο για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

medicament 5
Για αντιαναπτυξιακές και καταστροφικές επιλογές από την Τρόικα με αφορμή το νέο μνημόνιο κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) που αποτελείται από ελληνικές εταιρείες και απασχολεί 8500 εργαζόμενους.

Οι έλληνες επιχειρηματίες αναφέρουν πως γίνεται «μονομερή επίθεση στο ελληνικό επώνυμο φάρμακο για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η συνεχώς μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη, διακυβεύοντας και την επάρκεια των φαρμάκων, και την επιβίωση του εγχώριου παραγωγικού ιστού».

Οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι σημειώνουν πως: «είναι χαρακτηριστικό ότι το κείμενο με τα μέτρα που αξιώνει η Τρόικα συμπίπτει σε πολλά σημεία ακριβώς με αυτά που προτείνουν εδώ και καιρό οι μεγαλοεισαγωγείς.

Πέρα από τη αδιανόητη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Τρόικα στις τιμές των γενοσήμων -που αποτελούν μόλις το 18% της δαπάνης-, επαναφέρεται η απαίτηση για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία».

Όπως τονίζει η ΠΕΦ, πως είναι δυνατόν να «ξέφυγε» από τους «εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες της Τρόικας, το γεγονός ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο σε 2 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας καθολική αποτυχία».

Οι ελληνικές εταιρείες επισημαίνουν τον κίνδυνο να αντικατασταθούν φθηνά φάρμακα από νέα πολύ ακριβότερα με αποτέλεσμα να αυξηθεί και πάλι η δαπάνη, κάτι που έγινε το 2011.

Αν βέβαια υιοθετηθεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης φαρμάκων αντιγράφων με βάση τη δραστική ουσία, παραμένει άγνωστο αν οι γιατροί θα τα συνταγογραφούν τα σκευάσματα αυτά καθώς δε θα γνωρίζουν επακριβώς την αποτελεσματικότητά τους.

Ταυτόχρονα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος- όπως αναφέρουν οι έλληνες επιχειρηματίες- να αρχίζουν να εισάγονται αντίγραφα φάρμακα αγνώστου ποιότητας από Τρίτες χώρες.

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλες οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends