Θανάσης Παπαθανάσης: Εξελέγη αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η επιτυχία αυτή της ελληνικής αντιπροσωπείας έρχεται μετά από συστηματική δουλειά και είναι πολύ σημαντική. Έτσι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποκτά ιδιαίτερη ισχύ και παρέμβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Ευρώπης.

Η εκλογή του Θανάση Παπαθανάση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών στην Μαρμπέλα της Ισπανίας. Η Πανευρωπαϊκή Ενωση Φαρμακοποιών (PGEU) είναι το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο των Φαρμακείων της Ευρώπης. Εκπροσωπεί τα 400.000 κοινοτικά φαρμακεία της Ευρώπης που συνεισφέρουν στην υγεία 500 εκ. πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη και μέλη της είναι οι Εθνικές Αντιπροσωπείες 33 Ευρωπαϊκών Κρατών.

Βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσωπειών, την Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα που αφορούν την πολιτική του φαρμάκου αλλά και γενικότερα τη φροντίδας υγείας. Είναι μέλος και συμμετέχει ενεργά σε Δίκτυο περσσοτέρων από 10 Ευρωπαϊκών Οργανισμών επαγγελματιών της Υγείας μέσω του οποίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου εμπλέκεται με τη Φροντίδα Υγείας.

Μετά την εκλογή του ο Θανάσης Παπαθανάσης δήλωσε:

«Το φαρμακείο αποτελεί βασικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.Ο φαρμακοποιός είναι ο πιο προσβάσιμος λειτουργός υγείας και καθοριστικός παράγοντας για τα Συστήματα Υγείας όλων των κρατών.
Στόχος μας η διαρκής αναβάθμιση του ρόλου του με διαρκή εκπαίδευση-επιμόρφωση-εξειδίκευση, η αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει και η συμβολή του στη συμμόρφωση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή.Έτσι στηρίζονται οι πολιτικές υγείας και πετυχαίνεται εξοικονόμηση χρημάτων για τα Συστήματα Υγείας.

Ο επιδιωκόμενος στόχος όλων των Συστημάτων Υγείας είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην περίθαλψη με τους λιγότερους δυνατούς πόρους, κάτι το οποίο στη χώρα μας έρχεται με μεγαλύτερη ένταση και λαμβάνει ακραίες διαστάσεις λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μέσα από αυτή την επιτυχία ενδυναμώνεται και θα βγει μπροστά για την εφαρμογή πολιτικών υγείας που θα έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που πλήττονται από την παρατεταμένη κρίση στη χώρα. Οφείλει όμως να αντιταχθεί και στις άδικες και αποτυχημένες πολιτικές που υλοποιούνται μέχρι σήμερα και έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για τον Έλληνα φαρμακοποιό.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αποφάσεις και δράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή την απειλή πρέπει να την κάνει ευκαιρία ανοίγοντας νέους δρόμους που θα ενισχύσουν το Ελληνικό φαρμακείο αλλά παράλληλα θα είναι και προς όφελος της κοινωνίας».