Θα «σκάσει» βόμβα στα χέρια της νέας ηγεσίας του ΥΥΚΑ αν δεν ασχοληθούν γρήγορα με το ΨΝΑ

  • Iatropedia
Επικίνδυνος ψυχιατρικά ασθενής που είχε σταλεί από την Δικαοσύνη να κρατείται λόγω εγκληματικής του πράξης στο ειδικό τμήνα του ΨΝΑ Δαφνί, επιτέθηκε και κατάφερε να αρπάξει από τον λαιμό ένα νοσηλευτή... Η νέα τραγωδία, μετά την πυρκαγιά που στοίχισε την ζωή σε 3 ακινητοποιημένους ασθενής της ίδιας πτέρυγας, απεφεύχθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς ο δράστης πίεζε με όλη του την δύναμη τον λαιμό του θύματος με αποτέλεσμα λίγο να λείψει να το πνίξει! Το νέο περιστατικό καταγράφηκε στο Δαφνί την περασμένη Κυριακή και το έδωσαν τώρα στην δημοσιότητα τα μέλη του του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ του νομού Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ - ΕΣΥ)...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι νοσηλευτές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πριν από το μοιραίο περιστατικό με τον εμπρησμό, όσο και μετά από αυτόν: Θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Οι νοσηλευτές δεν μπορεί να έχουν την ιδιότητα του δεσμοφύλακα και του σωφρονιστικού υπαλλήλου. Δεν έχουν ούτε την εκπαίδευση, ούτε τη νομική υποχρέωση!

Στο ΨΝΑ νοσηλεύονται αυτήν τη στιγμή περί τους 70 εγκληματίες με ψυχιατρικά προβλήματα, μερικοί εξ αυτών με ιδαίτερα επικίνδυνες τάσεις, χωρίς να υπάρχει το προβλεπόμενο προσωπικό φύλαξης και χωρίς να υπάρχουν ειδικοί χώροι νοσηλείας.

«Βρισκόμαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς-κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι «ακίνδυνοι» για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς», επισημαίνει ο Σύλλογος των Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ, προσθέτοντας «πώς αλλιώς να εξηγηθεί λογικά η μη παρουσία φυλακτικού προσωπικού και η παράλειψη διαμόρφωσης ειδικών χώρων νοσηλείας;».

Ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ Νομού Αττικής ζητά τώρα να επισπευστούν οι διαδικασίες και να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κατά πρόδηλη παράβαση της κείμενης Νομοθεσίας, η φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών κατ' ανάγκην πραγματοποιείται στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς να υπάρχει το προβλεπόμενο φυλακτικό προσωπικό και χωρίς να υφίστανται σε αυτά οι ειδικοί χώροι νοσηλείας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών.

Την Κυριακή 20/9/2015 επικίνδυνος ασθενής που νοσηλεύεται δυνάμει του άρθρου 69 του ΠΚ στο ΨΝΑ «Δαφνί», επιτέθηκε κατά του προσωπικού και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή υπαλλήλου, τον οποίο έπιασε από το λαιμό. Η τραγική εξέλιξη απετράπη με παρέμβαση των συναδέρφων του υπαλλήλου, από άλλα τμήματα…»

Συνεχίζουν, δε, την έκκλησή τους ως εξής:

«Διαμαρτυρόμαστε για την υφιστάμενη κατάσταση και σας καλούμε όπως- έκαστος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του- προβείτε στην εφαρμογή των νομοθετικών επιταγών, προτού θρηνήσουμε θύματα, πραγματοποιώντας άμεσα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (κατάλληλα εκπαιδευμένο φυλακτικό προσωπικό, δημιουργία δωματίων κατάλληλα διαμορφωμένων για τη νοσηλεία – φύλαξη επικίνδυνων ασθενών, επαρκή στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό κ.α.), για τη διασφάλιση της ζωής εργαζομένων και ασθενών.

Δεδομένου δε, ότι πλέον δεν γίνεται θεωρητική συζήτηση, αλλά βρισκόμαστε ενώπιον άμεσου και παρόντος κινδύνου κατά της ανθρώπινης ζωής, σας δηλώνουμε ότι θα είμαστε σε επαγρύπνηση, στο πλευρό των εργαζομένων και θα είμαστε οι πρώτοι που θα ζητήσουμε την απόδοση ποινικών ευθυνών».