Θα μπορούσε η σακχαρίνη να χρησιμοποιηθεί εναντίον επιθετικών μορφών καρκίνου;

  • Iatropedia
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αποτελούν μια διέξοδο για όσους θέλουν να απολαμβάνουν την γλύκα της ζάχαρης χωρίς τις θερμίδες της. Όμως σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η σακχαρίνη, ένα διαδεδομένο υποκατάστατο ζάχαρης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» κατά του καρκίνου.

Αυτό που πολλοί χρησιμοποιούν χωρίς πολλή σκέψη καθημερινά στον καφέ τους, ίσως μια μέρα γίνει το βασικό συστατικό νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση επιθετικών μορφών καρκίνου με λιγότερες παρενέργειες από άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Όπως ανακάλυψε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα υπό τον Ρόμπερτ ΜακΚέννα, η σακχαρίνη συνδέεται και στην συνέχεια απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη, την καρβονική ανυδράση ΙΧ, η οποία έχει εντοπισθεί να παίζει ρόλο στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο του εγκεφάλου, του μαστού, των νεφρών, του ήπατος των πνευμόνων και του παγκρέατος.

Ακριβώς λόγω του τρόπου με τον οποίο η σακχαρίνη αλληλοεπιδρά με το συγκεκριμένο ένζυμο, οι ερευνητές σκέφτονται να την χρησιμοποιήσουν ως βάση σε φάρμακα που θα εμπόδιζαν την ανάπτυξη της νόσου καθιστώντας τα καρκινικά κύτταρα πιο ευάλωτα στην χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Η καρβονική ανυδράση ΙΧ ρυθμίζει το pΗ των καρκινικών κυττάρων και του περιβάλλοντός τους, φροντίζοντας να διατηρεί την βέλτιστη οξύτητα που απαιτείται για την ανάπτυξη και την εξάπλωσή τους σε άλλα μέρη του σώματος.

Το πρόβλημα είναι ότι στον οργανισμό υπάρχουν και άλλες μορφές της καρβονικής ανυδράσης που είναι χρήσιμες για την υγιή λειτουργία του σώματος και οι ερευνητές έψαχναν πώς να αναπτύξουν μια ουσία που να εμποδίζει μόνο την δράση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γκρίφφιθ της Αυστραλίας έδωσαν την λύση δημιουργώντας μια ένωση στην οποία ένα μόριο γλυκόζης συνδέεται χημικώς με την σακχαρίνη, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερη ποσότητα για την αναστολή του επιζήμιου ενζύμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';