Θα αντικαταστήσουν τους εργολάβους με τους συνεταιρισμούς εργαζομένων στα νοσοκομεία

  • Iatropedia
Τα τελευταία χρόνια πολλά νοσοκομεία έχουν παραχωρήσει την σίτιση, την καθαριότητα, την φύλαξη αλλά και τον ιματισμό σε εξωτερικά, ιδιωτικά συνεργεία, που αμείβονται μέσω συμβάσεων. Πρόκειται, ωστόσο, για εργολαβίες, που σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας, ενώ εκμεταλλεύονται και τους εργαζόμενους σε αυτές.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα, ο Ανδρέας Ξανθός ενημέρωσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς κατά την τελευταία συνάντησή τους, ότι θα ενισχυθεί το μοντέλο συνεταιριστικής εργασίας από εργαζόμενους, ώστε να απομακρυνθούν οι εργολάβοι από την ανάληψη λειτουργιών των νοσοκομείων.

Πρόκειται για ένα μοντέλο με συνεταιριστικές μερίδες, η ονομαστική αξία των οποίων είναι ίδια και καθορίζεται στο καταστατικό της επιχείρησης. Τα μέλη της διαθέτουν τουλάχιστον από μία υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα, ως ελάχιστη χρηματική συμμετοχή στο κεφάλαιο της επιχείρησης.

Για το θέμα των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία έχει εκφράσει θέση και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ) με το προεδρείο της να έχει καταγγείλλει ότι οι εργολάβοι έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από πέντε μήνες.