Θ. Τρύφων: «Αν ληφθούν τα σωστά μέτρα θα σταματήσουν τα οριζόντια»

  • Iatropedia
"To 2015 το κράτος έχει ήδη πτωχεύσει. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε από την ώρα του μνημονίου να κάνουμε διαχείριση κρίσης αλλά πλέον η κρίση είναι πολιτική...". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας στο συνέδριο για την Υγεία.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο κ. Τρύφων επανέλαβε ότι «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να προσφέρει το 70% των φαρμάκων που χρειάζεται η χώρα» ενώ ξεκαθάρισε: «Το 2015 ξεκινήσαμε με χαμηλό προυπολογισμό, με αυξημένες συνταγές και με μεγάλη επιβάρυνση στην συμμετοχή των ασφαλισμένων. Σε αυτόν τον χαμηλό προυπολογισμό, η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την συμμετοχή των ασθενών και πώς να μπουν τα νέα φάρμακα. Σήμερα η βιομηχανία είναι πιο καταρτισμένη από το παρελθόν και είναι απαραίτητο η συμμετοχή της στην οργάνωση του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ…

τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά τον πρόεδρο της ΠΕΦ είναι:

-Τα ταμεία να είναι βιώσιμα και να μην πάνε στα βράχια και οι ασφαλισμένοι να μπορούν να πληρώνουν. -Παλαιά φάρμακα, να υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση η συνταγογογράφηση να πάει προς τα εκεί κίνητρα με χαμηλές τιμές.

-Να δοθεί πολιτική κινήτρων και πέναλτι, ο γιατρός πιο ενεργός τι σημαίνει κόστος αλλά και ο φαρμακοποιός να έχει κίνητρο επίσης αλλαγή στο % κέρδους των φαρμακοποιών.

-Οικονομικότερα φάρμακα δεν είναι μόνο τα γενόσημα αλλά και εκτός πατέντου».

Τέλος ο κ. πρόεδρος της ΠΕΦ ανέφερε ότι προβλέπει αύξηση στα ΦΥΚ και ότι θα μπουν τα καινοτόμα φάρμακα στο σύστημα αλλά και ότι εάν γίνουν αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, θα σταματήσουν τα οριζόνταια.