Test ναρκωτικών «τσιμπάει» τους χρήστες από το δάχτυλο

  • Iatropedia
Για πρώτη φορά, ένα μη επεμβατικό τεστ μπορεί να εντοπίσει αν κάποιο άτομο έχει κάνει χρήση κοκαΐνης απλώς και μόνον από το… δακτυλικό του αποτύπωμα.

Χρησιμοποιώντας την μέθοδο της φασματομετρίας μάζας, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Surrey, το Ινστιτούτο Εγκληματολογικών Ερευνών της Ολλανδίας, το Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής της Βρετανίας, το King's College του Λονδίνου και το Sheffield Hallam University ανέπτυξε μια τεχνική ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων η οποία είναι σε θέση να ανιχνεύσει την χρήση κοκαΐνης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο περιοδικό Analyst που δημοσιεύει την σχετική έρευνα, η νέα τεχνική διακρίνει αν το ναρκωτικό έχει περάσει στον οργανισμό και όχι αν απλώς το έχει αγγίξει κάποιος.

Όταν ένα άτομο κάνει χρήση κόκας εκκρίνει ίχνη βενζοϋλεκγονίνης –του κύριου μεταβολίτη της κοκαΐνης– και μεθυλεκγονίνης, δύο χημικοί δείκτες εντοπίσιμοι σε υπόλειμμα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ο ψεκασμός του slide με το αποτύπωμα δακτύλου του υπόπτου για χρήση με μια ακτίνα διαλύτη (μια τεχνική γνωστή ως ιονισμός ηλεκτροψεκασμού εκρόφησης ή DESI) για την διαπίστωση της παρουσίας τους, αποδεικνύει εάν έχει γίνει χρήση ή όχι.

Αν και η τεχνική DESI (Desorption Electrospray Ionisation) αξιοποιείται ήδη στο πλαίσιο εγκληματολογικών εφαρμογών, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που την χρησιμοποιεί για να αποδείξει την χρήση ναρκωτικών ουσιών, επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Mέλανι Μπέιλι από το Πανεπιστήμιο του Surrey. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, είναι πιο υγιεινό και ασφαλέστερο από την λήψη δειγμάτων αίματος, σάλιου ή ούρων και δεν παρουσιάζει τους περιορισμούς που έχουν οι συνήθεις μέθοδοι οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, ανάλυση των αποτελεσμάτων αλλού και, βεβαίως, χρόνο.