Τέσσερις απλοί τρόποι να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας

  • Iatropedia
Η αύξηση του μεταβολισμού είναι το “άγιο δισκοπότηρο” όλων των ανθρώπων που επιθυμούν να χάσουν σωματικό βάρος, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός του καθενός καίει θερμίδες εξαρτάται από πολλά πράγματα.

Μερικοί άνθρωποι έχουν την τύχη να γεννιούνται με έναν πολύ γρήγορο μεταβολισμό. Οι άντρες τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Επίσης, για τους περισσότερους ανθρώπους ο μεταβολισμός μειώνεται σταδιακά μετά την ηλικία των 40 ετών.

Αν και δεν μπορείτε να… σταματήσετε τον χρόνο, υπάρχουν ορισμένοι απλοί τρόποι που μπορείτε να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας:

Αυξήστε την μυική σας μάζα

Το σώμα σας καίει συνεχώς θερμίδες, ακόμα και όταν δεν κάνετε τίποτα. Ο μεταβολικός σας ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι πολύ υψηλότερο σε ανθρώπους με περισσότερους μυς. Κάθε κιλό μυός χρησιμοποιεί περίπου 6 θερμίδες την ημέρα μόνο για να συντηρηθεί, ενώ κάθε κιλό λίπους καίει μόνο 2 θερμίδες ημερησίως. Μπορεί αυτή η διαφορά να μοιάζει μικρή αλλά αρχίζει να φαίνεται με την πάροδο του χρόνου.

Πιείτε άφθονο νερό

Το σώμα σας χρειάζεται νερό για να επεξεργαστεί τις θερμίδες. Αν είστε ακόμη και ήπια αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί. Έρευνα έδειξε ότι οι ενήλικες που πίνουν οκτώ ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα καίνε περισσότερες θερμίδες από ό,τι εκείνοι που πίνουν τέσσερα ή λιγότερα. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα και σνακ. Επίσης, για σνακ προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία περιέχουν νερό από μόνα τους.

Πιο συχνά, αλλά πιο μικρά γεύματα

Το να τρώτε πιο συχνά μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Όταν τρώτε μεγάλα γεύματα με πολλές ώρες διαφοράς μεταξύ τους, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται μεταξύ αυτών των γευμάτων. Έχοντας ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε 3 με 4 ώρες κρατά το μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα, ώστε να μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά σνακ, καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα φαγητού στο κυρίως γεύμα τους.

Πείτε “ναι” στα πικάντικα

Οι πικάντικες τροφές, όπως οι καυτερές πιπεριές, περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που μπορεί να δώσουν μια άμεση ώθηση στον μεταβολισμό σας. Προσπαθήστε να προσθέσετε ψιλοκομμένο κόκκινο ή πράσινο τσίλι στην συνταγή του γεύματός σας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ουσιαστικά προσωρινό, αλλά αν τρώτε τα πικάντικες τροφές συχνά, τα οφέλη μπορούν να αυξηθούν.

http://www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αργός μεταβολισμός; Δείτε τι φταίει

Μεταβολικό σύνδρομο: Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί;