Τεράστιο πρόβλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ΕΣΥ η έλλειψη νοσηλευτών

  • Iatropedia
Προς την λύση της προσωρινής ανανέωσης των συμβάσεων στους νοσηλευτές, των οποίων λήγει η σύμβαση, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας, αλλά ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς, εκτός από τους 170 που έχουμε αναφέρει, φαίνεται ότι λήγουν οι συμβάσεις κι ακόμα 50 νοσηλευτών!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η ΕΝΕ (Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος) και η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών του ΕΣΥ) έχουν κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου την τελευταία τουλάχιστον 6ετία για την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων ειδικά σε νοσηλευτές.

Το βρήκαμε μπροστά μας με την γρίπη και τις κελιστές ΜΕΘ το 2009-10, το ξαναβρίσκουμε κάθε καλοκαίρι με τις άδειες, επιδεινώνεται κάθε χρόνο με τις συνταξιοδοτήσεις, και τώρα, πια, αγγίζει τα όρια επικίνδυνου φαινομένου, για το οποίο η ΕΝΕ έστειλε στη νέα ηγεσία του ΥΥΚΑ και επιστολή…

Όπως φαίνεται άλλη λύση δεν υπάρχει προσωρινά από την ανανέωση των συμβάσεων στους νοσηλευτές που προσλήφθηκαν από τις λίστες του ΚΕΕΛΠΝΟ και εντός του Οκτωβρίου βλέπουν τις συμβάσεις τους να λήγουν.

Αλλά το πρόβλημα πρέπει να λυθεί μια και καλή με την πρόσληψη μερικών χιλιάδων νοσηλευτών σε ΕΣΥ και ΠΕΔΥ, ώστε οι πολίτες να χαίρουν αξιοπρεπούς περίθαλψης, και κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν και το επάγγελμα των νοσηλευτών να ανακουφιστεί από την ανεργία.

Χθες, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΕΝΕ και πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ -ΕΣΥ, Αριστείδης Δάγλας, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ygeia360.gr, ότι όχι μόνο οι 170 νοσηλευτές κινδυνεύουν να φύγουν από το ΕΣΥ, αλλά και άλλοι 50, των οποίων οι συμβάσεις επίσης σύντομα λήγουν.