Τέλος το ρευστό για πετρέλαιο στα νοσοκομεία! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

  • Iatropedia
Χωρίς πιστώσεις για βασικά είδη έχουν μείνει τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Τι δεν μπορούν να αγοράσουν

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Από πετρέλαιο μέχρι και είδη διατροφής δεν μπορούν πιανα αγορασθούν για τα δημόσια νοσοκομεία καθώς πιστώσεις τέλος. Τα συνεχή κουρέματα στους προϋπολογισμούς έχουν κάνει τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ να υπολειτουργούν καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι (ΠΟΕΔΗΝ). Και τα χειρότερα φαίνεται ότι έρχονται καθώς το 2014 προβλέπονται νέες μειώσεις στα κονδύλια κατά 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τα κονδύλια για το ΕΣΥ έχουν τσεκουρωθεί κατά τουλάχιστον 25% ενώ για το 2014 προβλέπεται άλλο ένα 30% μείωση.

“Τα Νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται οι κωδικοί των προϋπολογισμών στέρεψαν με αποτέλεσμα να αναστέλλονται βασικές λειτουργίες τους. Δεν διαθέτουν πίστωση για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, υγειονομικού υλικού, προϊόντων διατροφής κ.α.” σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ που βλέπει το ΕΣΥ μέρα με την ημέρα να καταρρέει.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι και οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων θα υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας με το ΕΣΥ και με βασικό όρο την αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών δεδομένου πως δε θα πρέπει να ξεφύγουν ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που έχουν υπολογισθεί.

Ταυτόχρονα από τις αρχές του χρόνου ειδική ομάδα του υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσει να μελετά ειδικό σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των νοσοκομείων τόσο σε σχέση με τους εργαζόμενους όσο και σχετικά με την υποδοχή των ασθενών.

Σχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο εξάμηνο του 2014 εάν όλα πάνε καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η λίστα του…Σίντλερ στον ΕΟΠΥΥ! Έτοιμοι οι κατάλογοι με τις απολύσεις-λουκέτα

ΕΟΠΥΥ: Εξωσωματική μόνο για λίγες! Ποιες αποκλείονται από την αποζημίωση

Νέες κόντρες στα νοσοκομεία για το αίμα της Χρυσής Αυγής! Όλο το παρασκήνιο

Χωρίς ειδικά εργαστήρια ο Νέος ΕΟΠΥΥ! Προς απόλυση και γιατροί των εργαστηρίων