Τέλος τα πολλά πρωτότυπα φάρμακα! Έρχονται τα γενόσημα. Τι σχεδιάζει Άδωνις

  • Iatropedia
Λιγότερα πρωτότυπα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνουν οι Έλληνες ασθενείς έως το τέλος του χρόνου, καθώς το σύστημα Υγείας θα υποχρεωθεί να στραφεί στα γενόσημα έπειτα από σχετικές απαιτήσεις της τρόικας που ζητά άμεση αύξηση του ποσοστού για να εξοικονομηθούν πόροι. Τι ετοιμάζει ο υπουργός Υγείας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αυξάνεται υποχρεωτικά έως το τέλος του χρόνου η χρήση των γενόσημων φαρμάκων καθώς οι δανειστές μας απαιτούν να αυξηθεί άμεσα το ποσοστό στη χώρα μας που σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει μέτρα ώστε έως το τέλος του 2013 το ποσοστό να ξεπεράσει ακόμη και το 50%.

Σήμερα η χρήση τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν ξεπερνά το 22% όπως επεσήμανε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για το ελληνικό φάρμακο.

Όπως είπε ο υπουργός υγείας η χώρα μας είναι πολύ πίσω στον τομέα αυτό τη στιγμή που στη Γερμανία για παράδειγμα το ποσοστό φθάνει το 50%.

Την επόμενη εβδομάδα ο Άδωνις Γεωργιάδης θα έχει συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) παρουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού δεδομένου ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα από το Σεπτέμβριο για το φάρμακο ώστε και οι τιμές να πέσουν και η κατανάλωση να περιορισθεί περαιτέρω ώστε να μην ξεφύγει από τα 2,37 δις που έχουν υπολογισθεί από την τρόικα για το 2013.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τη χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων και την αύξηση των γενοσήμων. Μέτρα που είναι πιθανό να αφορούν πια και τους γιατρούς.

Για την επόμενη χρονιά το 2014 οι δανειστές μας απαιτούν η συνολική φαρμακευτική δαπάνη να πέσει κάτω από 2 δις ευρώ ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί με τις διαπραγματεύσεις να αυξηθεί το ποσό και να φθάσει τα 2,1 δις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην εντατική σήμερα νοσοκομεία, μονάδες υγείας! Σε γενική απεργία γιατροί-εργαζόμενοι

Πλαστές σφραγίδες και φακελάκια 50.000 ευρώ! Γιατί τέθηκαν εκτός ΕΣΥ 20 γιατροί

Σε τι θα μετατραπεί το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ. Που θα πάνε οι εργαζόμενοι

Οι λίστες της κινητικότητας στην Υγεία στο Μέγαρο Μαξίμου! Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη