Τέλος οι δωρεάν νοσηλείες και εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα από 1η Δεκεμβρίου! Έρχεται επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Το γνωστό έργο του …πληρώνω από την τσέπη μου και όποτε και αν τα πάρω από τον ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να ζήσουν από τις αρχές του μήνα οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέα ταλαιπωρία και μάλιστα μέσα στο Δεκέμβριο περιμένει για άλλη μια φορά τους ασφαλσιμένοςυ του ΕΟΠΥΥ καθώς οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αναμένεται να ξεκινήσουν από την 1η Δεκεμβρίου επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και καιρό ενώ αναμένεται να σταλεί και σχετικό εξώδικο στον οργανισμό – με κοινοποίηση στο υπουργείο Υγείας- όπου και θα αναφέρονται όλοι οι λόγοι της επίσχεσης.

Τόσο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών όσο και των διαγνωστικών κέντρων διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα ποσά της υποχρεωτικής έκπτωσης και της επιστροφής χρημάτων (clawback και rebate) σε ιατρικές πράξεις και νοσηλείες που ήδη έχουν πραγματοποιήσει.

Να σημειωθεί ότι αυτές οι υποχρεωτικές εκπτώσεις φθάνουν για τις ιδιωτικές κλινικές μόνο για το έτος 2013 στο 40 με 45% κατά μέσο όρο ενώ για τα διαγνωστικά κέντρα το 55%!

Οι επίσημοι σύνδεσμοι των δύο κλάδων υποστηρίζουν πως δεν τηρείται η σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών καθώς ζητούνται εξαντλητικές εκπτώσεις, την ώρα μάλιστα που τα χρέη από τον ΕΟΠΥΥ …τρέχουν προς τις επιχειρήσεις.

Η ταλαιπωρία για τους ασθενείς σημαίνει πως θα πρέπει να καταβάλουν μετρητά για νοσηλείες και εξετάσεις και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, μια διαδικασία που είναι εξαιρετικά αμφίβολη και χρονοβόρος.

Πάντως κατά τη συνήθη τακτική του υπουργείου Υγείας, το «όπλο» που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί είναι η απειλή πως θα διακοπεί η σύμβαση με όποιον κάνει επίσχεση. Τακτική που συνήθως φέρνει τις δύο πλευρές στα άκρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φύλλο και φτερό και οι λογαριασμοί των «φακελάκηδων»! Τι ετοιμάζει ο Βορίδης

Νέες τιμές στα φάρμακα με …καθυστέρηση! Πότε βγαίνει το νέο δελτίο τιμών

Φάρμακα για το 2015 στα 2 δις…τελεία και παύλα! Πως μειώθηκαν τα κονδύλια

Λιγοστεύουν τα φάρμακα στα ράφια! Που οφείλονται οι ελλείψεις. Τι λέει ο ΕΟΦ