Τελικά τι είναι: γρίπη ή κρυολόγημα;

  • Iatropedia
Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται έξαρση της γρίπης και τα περιστατικά ολοένα και αυξάνονται, ενώ αναμένεται πως η γρίπη θα μας απασχολεί έντονα και τον Φλεβάρη. Τα συμπτώματα της γρίπης είναι σχεδόν ίδια με αυτού του κρυολογήματος. Πώς θα ξεχωρίσετε αν τα συμπτώματά σας είναι ενός απλού κρυολογήματος ή αν έχετε γρίπη; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την γρίπη.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τα συμπτώματα της γρίπης συχνά μιμούνται τα συμπτώματα του κρυολογήματος με ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα, μυϊκούς πόνους και αδιαθεσία.

Όμως τα συμπτώματα της γρίπης είναι συνήθως πιο σοβαρά και συνήθως εμφανίζονται γρήγορα χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα.

Σημαντικό είναι να μετράτε τη θερμοκρασία σας, γιατί σπάνια το κοινό κρυολόγημα κάνει πυρετό υψηλότερο από 38,5 βαθμούς Κελσίου. Ο πυρετός θα είναι παρών από την αρχή της γρίπης και θα νιώθετε μεγάλη εξάντληση. Οι έντονοι μυϊκοί πόνοι και ο πονοκέφαλος είναι επίσης πιο συχνά και πιο σοβαρά στην γρίπη.

Η συμφόρηση και δυσφορία στο στήθος και ο σοβαρός βήχας επίσης είναι συμπτώματα που συνηγορούν υπέρ της γρίπης. Αντίθετα όταν συνυπάρχει πονόλαιμος και βουλωμένη μύτη και τα συμπτώματα αυτά προεξάρχουν πιθανά να είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Τα περισσότερα συμπτώματα της γρίπης βελτιώνονται σταδιακά σε διάστημα από δύο έως πέντε ημέρες, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε εξαντλημένοι για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Μια συχνή επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες, στους ηλικιωμένους ή σε άτομα με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα.

Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε δύσπνοια και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ένα άλλο σημάδι της πνευμονίας είναι ο πυρετός που επανεμφανίζεται μετά από μία ή δύο μέρες απυρεξίας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως να προφυλαχθείτε από τη γρίπη! Όλα τα μέτρα

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη;