Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

  • Iatropedia
Όταν η καταρροή και το φτάρνισμα δεν σταματά με τίποτα, ίσως να νομίζετε ότι είναι μπορεί να είναι κρυολόγημα αλλά τελικά να είναι αλλεργία. Ιδιαίτερα αυτό το μήνα που διανύουμε αλλά και τον Απρίλιο και τον Μάιο υπολογίζεται πως ένας στους τρείς ενήλικες ταλαιπωρείται από αυτα τα ενοχλητικά συμπτώματα. Διαβάστε στο επσιτημονικό άρθρο που ακολουθεί πως θα αναγνωρίζετε την αλλεργία και το κρυολόγημα αλλά και πως θα τα ξεχωρίζεται για να κινδυνέψετε από τυχόν επιπλοκές.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η ρινική συμφόρηση, ο βήχας και το φτέρνισμα είναι συμπτώματα που εμφανίζονται τόσο στο κοινό κρυολόγημα όσο και στην αλλεργία με αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση στον ασθενή σχετικά με τη διάγνωσή του.

Το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό, κυρίως την μύτη και τον λαιμό προκαλώντας φλεγμονή σε αυτές τις περιοχές. Κατά τη διάρκεια της φλεγμονής παράγεται περισσότερη βλέννα με αποτέλεσμα ρινική συμφόρηση και καταρροή καθώς και φτέρνισμα. Άλλα συμπτώματα είναι βήχας, πονόλαιμος, πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος και απώλεια όρεξης.

Οι ιοί που είναι υπεύθυνοι είναι περισσότεροι από 200 με κύριους εκπροσώπους τον ρινοϊό και τον κορονοϊό. Ο ιός του κοινού κρυολογήματος μεταδίδεται μέσω της εισπνοής ή της κατάποσης σταγονιδίων στον αέρα ή μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

Στη συνέχεια μεταδίδονται μέσω των χεριών στα μάτια ή τη μύτη, όπου ξεκινά η λοίμωξη. Το απλό κρυολόγημα διαρκεί μεταξύ οκτώ και εννέα ημέρες, αν και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις εβδομάδες και είναι συχνό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Οι αλλεργίες, από την άλλη πλευρά, δεν προκαλούνται από ιούς. Αντίθετα, προκύπτουν από μια υπερδραστήρια απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζει αβλαβείς ουσίες (αλλεργιογόνα) όπως γύρη, τρίχωμα ​​κατοικίδιων ζώων ή σκόνη ως πιθανές απειλές σε ορισμένα άτομα.

Στην περίπτωση αυτή, το σώμα απελευθερώνει χημικές ουσίες (ισταμίνη) για την καταπολέμηση της αλλεργίας. Παρά το διαφορετικό μηχανισμό, τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις αλλεργίες είναι συχνά παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή ρινική συμφόρηση και καταρροή, φτέρνισμα και βήχας.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερη από το κοινό κρυολόγημα και μπορεί να αφορά μέχρι και μήνες, ενώ εμφανίζονται πιο συχνά την άνοιξη. Οι αλλεργίες δεν είναι μεταδοτικές, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να κληρονομήσουν αυξημένη ευαισθησία για την ανάπτυξή τους.

Διαφορές μεταξύ κρυολογήματος και αλλεργίας

Χαρακτηριστικά Κρυολόγημα Αλλεργία

Διάρκεια 3-14 ημέρες Μέρες-μήνες (όσο διαρκεί η έκθεση στο αλλεργιογόνο)

Εποχή Πιο συχνά το χειμώνα, αλλά πιθανά οποιαδήποτε εποχή Οποιαδήποτε εποχή, αν και πιο συχνά την άνοιξη

Έναρξη συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγες μέρες μετά την επαφή με τον ιό Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν κατευθείαν μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο

Συμπτώματα

Βήχας Συχνά Μερικές φορές

Μυϊκός πόνος Μερικές φορές Ποτέ

Εξάντληση Μερικές φορές Μερικές φορές

Πυρετός Σπάνια Ποτέ

Φαγούρα στα μάτια Σπάνια Συχνά

Πονόλαιμος Συχνά Μερικές φορές

Ρινική συμφόρηση/καταρροή Συχνά Συχνά

Πρόληψη για το κοινό κρυολόγημα:

Για την πρόληψη των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, εμποδίστε τον

ιό να μπει στο σύστημά σας. Κρατήστε απόσταση σας από ανθρώπους που έχουν κρυολόγημα. Πλένετε τα χέρια σας συχνά. Για την προστασία των άλλων πάντα να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας (με ένα μαντίλι ή το μανίκι σας, όχι τα χέρια σας), όταν φτερνίζεστε ή βήχετε.

Πρόληψη για τις αλλεργίες:

Για την πρόληψη των συμπτωμάτων των αλλεργιών αποφεύγετε την έκθεσή σας στα αλλεργιογόνα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!

Να βάλω στο παιδί μου συσκευή νανουρίσματος;