Τελικά που και πόσα χρωστά ο ΕΟΠΥΥ; Τι στοιχεία έδωσε ο Μάκης Βορίδης

  • Iatropedia
Σε όποιον μιλά ελληνικά φαίνεται ότι χρωστά ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη βουλή από τον υπουργό υγείας Μάκη Βορίδη στα 838.418.540,53 ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς τους παρόχους υγείας.

Το ποσό αυτό μεταξύ άλλων είναι οφειλές από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ (1.1.2012) μέχρι 30.9.2014 και στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται ποσό 310 εκατ. ευρώ που αφορά στο αναλογούν rebate & claw back (σ.σ. «αφαίρεση ποσών επιστροφής» και «μηχανισμός αυτόματων επιστροφών», αντίστοιχα) Α΄ εξαμήνου και το οποίο δεν έχει μέχρι σήμερα συμψηφιστεί.

Έτσι όπως συμπεραίνει το υπουργείο υγείας το πραγματικό ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού από τον χρόνο σύστασής του έως τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέρχεται περίπου στο ποσό των 528 εκατ. ευρώ.

Ακτινογραφία χρεών

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία από τα 838 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, τα 26,3 εκατ. ευρώ είναι προς συμβεβλημένους γιατρούς, τα 167 εκατ. ευρώ προς διαγνωστικά, τα 23,5 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες, τα 26,3 εκατ. ευρώ προς ΜΤΝ- ΜΧΑ (Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης-Μονάδες Τεχνητού Νεφρού), τα 395,6 εκατ. ευρώ προς φαρμακευτικές εταιρείες, τα 106,3 εκατ. ευρώ προς ιδιωτικές κλινικές, τα 24,2 εκατ. ευρώ προς κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας, τα 36 εκατ. ευρώ είναι προς ψυχιατρικές κλινικές και τα 32,7 εκατ. ευρώ προς φορείς υποστήριξης αναπηρίας.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων του Οργανισμού έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσω συγκεκριμένων διαρθρωτικών μέτρων, δράσεων και πρωτοβουλιών,αναφέρει ο κ. Βορίδης και παραθέτει στοιχεία για την τρέχουσα εικόνα των πληρωμών.

Όπως προκύπτει για Ιατρικές Επισκέψεις έχει πληρωθεί έως και ο μήνας Αύγουστος και οριστικοποιείται ο Σεπτέμβριος, για Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης έχουν πληρωθεί επτά μήνες και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και ο μήνας Σεπτέμβριος, σε Φυσικοθεραπευτές έχουν πληρωθεί έξι από τους εννιά μήνες και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και ο μήνας Σεπτέμβριος, σε Φαρμακεία έχει πληρωθεί και ο Ιούλιος, σε Ιδιωτικές Κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα, Εργαστηριακούς Γιατρούς και Κέντρα Αποκατάστασης έχουν πληρωθεί πέντε από τους εννιά μήνες, λόγω των περιορισμών κλειστού προϋπολογισμού και είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης και ο Σεπτέμβριος.

Ως προς τον χρόνο για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ασφαλισμένων, ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι το διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή του αιτήματος από τον ασφαλισμένο και την αντίστοιχη αποπληρωμή ανέρχεται σε περίπου 2- 6 μήνες. Το εύρος αυτό οφείλεται στη δυναμική κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης και στο είδος της υποβληθείσας δαπάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπαρκτός ο κίνδυνος εμφάνισης κρούσματος Έμπολα στην Ελλάδα

Έλυσε όλα τα προβλήματα του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ ο κ. Γρηγοράκος

Έμπρακτη στήριξη οικογενειών στο Θριάσιο

ΕΟΠΥΥ:Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τους ασφαλισμένους! Στη σέντρα γενικός γιατρός επειδή έδωσε φάρμακα για ΧΑΠ