Τελεσίγραφο Λοβέρδου στους φαρμακοποιούς

  • Iatropedia
Μήνυμα προειδοποίησης στους φαρμακοποιούς στέλνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι εάν εξακολουθήσουν να μη χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων με πίστωση, τότε το υπουργείο θα προχωρήσει σε κατάργηση των συμφωνιών των ασφαλιστικών ταμείων με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και στην κατάρτιση μεμονωμένων συμβάσεων με φαρμακεία.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως «συνδικαλιστική ενέργεια έξω από τα όρια της δεοντολογίας» την απόφαση των Φαρμακευτικών Συλλόγων που υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να καταβάλουν το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης από την τσέπη τους.

Σε δηλώσεις του επεσήμανε επίσης ότι το θέμα των οφειλών στα φαρμακεία ρυθμίστηκε, καθώς την περασμένη Πέμπτη πληρώθηκαν οι οφειλές του ΟΠΑΔ και του ΙΚΑ, ενώ στις 22 Ιανουαρίου θα καταβληθούν και οι οφειλές του ΟΓΑ και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα τακτοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

«Μετά κι από αυτό, αν οι φαρμακοποιοί δεν έχουν σταματήσει τέτοιες ενέργειες, εμείς θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση, για όσες περιπτώσεις τέτοιας δυστροπίας υπάρχουν, να προχωρήσουμε σε κατάργηση των συμφωνιών κεντρικά με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, στους οποίους δίνουμε τα χρήματα για να τα διανείμουν αυτοί στα φαρμακεία και στην κατάρτιση συμβάσεων μεμονωμένα με τα φαρμακεία για να πάψουν κάποιοι να διαχειρίζονται αρμοδιότητες, που έχουν ως σύμβουλοι του ελληνικού κράτους, σε βάρος των ασφαλισμένων» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπογράφηκε η επαναφορά της έκπτωσης για την καλύτερη συνεργασία των φαρμακοποιών με τις φαρμακαποθήκες, ενώ τους δόθηκε και η δυνατότητα αντικατάστασης φαρμάκων όταν υπάρχει τεχνητή έλλειψη όπως διαπιστώνει ο ΕΟΦ σε συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Αναφερόμενος στις απεργίες των γιατρών ο υπουργός τις χαρακτήρισε ως μία απόπειρα που γίνεται σε συνεργασία με τα φαρμακεία για να μη λειτουργήσει ο ΕΟΠΠΥ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ θα αμείβονται με 1500-1600 ευρώ μηνιαίως και όχι με 700 ευρώ όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

και χωρίς φάρμακα οι ασθενείς

οι φαρμακοποιοί θα αλλάζουν και τις συνταγές των γιατρών

μειώνονται ξανά οι τιμές των φαρμάκων κατά 7%